Vlaamse cultuurprijzen dit jaar voor Brusselaars?

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
11/02/2005
Op 21 februari worden in het Brugse Concertgebouw de Vlaamse Cultuurprijzen 2004 uitgereikt. Onder de genomineerden bevinden zich verschillende kunstenaars/organisatoren die verbonden zijn aan Brusselse cultuurhuizen of die hier wonen en werken. Zij maken kans op de 12.500 euro die per discipline door de Vlaamse overheid wordt toegekend.

In de categorie beeldende kunst zijn naast KU Leuven-hoogleraar Rudi Laermans twee Brusselse kunstenaars genomineerd die zich voornamelijk op audiovisueel werk toeleggen. De eerste is Sint-Lucasdocent en kunstenaar Herman Asselberghs, die vooral wordt gelauwerd voor de video-installatie a.m/p.m. Die maakte deel uit van de groepstentoonstelling Time Suspended. Ana Torfs wordt geroemd omdat haar audiovisuele werk zich de afgelopen tien jaar "tot een eigenzinnig oeuvre heeft ontwikkeld dat internationaal (...) de aandacht trok. Het vorige jaar gepresenteerde webproject Approximations/Contradictions op uitnodiging van de DIA Art Foundation in New York betekende een echte internationale doorbraak."

Bij de podiumkunsten neemt Kaaitheater-dramaturge Marianne Van Kerkhoven het op tegen theatermaker Pieter De Buysser en tegen Onder de Torens, het overleg dat wordt georganiseerd tussen zeven Gentse theaterhuizen. "Op een moment dat kritiek steeds meer zijn geloofwaardigheid verliest, heeft Marianne Van Kerkhoven een niet te onderschatten voorbeeldfunctie. In haar schrijven en denken geeft ze blijk van een grote betrokkenheid bij de maatschappelijke context waarin het theater ligt ingebed."

De Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor muziek gaat of naar duizendpoot Mauro Pawlowski, vorig jaar ook al genomineerd, of naar Kurt Overbergh, artistiek directeur van de AB, of naar pianist Jan Michiels, docent aan het Conservatorium van Brussel. Uit het juryverslag over Overbergh: "De AB geldt als de belangrijkste concertzaal voor popmuziek in België. Internationaal gerenommeerde artiesten zien de AB als een van de beste muziekclubs ter wereld. (...) De AB speelt onder zijn impuls ook een voortrekkersrol in de ontwikkeling van de Belgische muziek en biedt unieke podiumkansen aan zowel jonge als gevestigde Belgische muzikanten." Jan Michiels wordt omschreven als een van de beste klassieke pianisten van het land, die zich niet tot één genre beperkt, permanent op zoek gaat naar vernieuwing en zijn passie ook kan overbrengen op studen-
ten, muzikanten en toeschouwers.

Boekenchirurg
In de categorie cultureel erfgoed dingt, naast de Musea Dr. Guislain en Sportimonium, 'boekenchirurg' Lieve Watteeuw mee naar de prijs. Zij is als enige verantwoordelijk voor de conservatie en restauratie van de gigantische handschriftencollectie van de Koninklijke Bibliotheek. De driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor poëzie gaat of naar Roland Jooris, of naar Erik Spinoy, of naar Brusselaar Stefaan van den Bremt, wiens poëtische zoektocht volgens de jury een hoogtepunt bereikte met Stemmen uit het Laagland. Voor de prijs voor algemene culturele verdienste (20.000 euro) zijn geen nominaties bekendgemaakt. Vorig jaar ging de eer naar Frie Leysen van het KunstenfestivaldesArts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni