Vlaams minister van Brussel Bert Anciaux (Spirit) vindt het onaanvaardbaar dat de VRT de 11 juli-viering in Brussel niet zal uitzenden. Bij de openbare omroep bestaan er plannen om het feest van de Vlaamse Gemeenschap vanuit Antwerpen te brengen. Maar volgens Anciaux moet op 11 juli de Vlaamse hoofdstad in beeld komen.

De voorbije jaren verzorgde de VRT op 11 juli een live-uitzending van het slotevenement van de Vlaamse feestdag vanop de Brusselse Grote Markt. Maar dit jaar komt er een speciale uitzending van het liedjesprogramma "Zo is er maar één" vanuit Antwerpen. Ook de volgende jaren zouden afwisselend andere steden aan bod komen.

"Als de VRT zegt dat ze die uitzending niet meer wil doen omdat ze Brussel niet belangrijk vindt voor de viering, dan is dat een politiek signaal," zegt Jari Demeulemeester, de organisator van de Gulden Ontsporing op 11 juli.

De live-uitzending is symbolisch belangrijk, zeker wanneer uit onderzoek blijkt dat de Vlamingen Antwerpen als hoofdstad wel zien zitten. Daarom is ook Vlaams parlementlid Sven Gatz (VLD) verontwaardigd. "11 juli moet uitgezonden worden vanuit de hoofdstad. Dat is meer dan alleen maar symboliek."

Maar Vlaams minister van Brussel Bert Anciaux zegt dat hij weinig kan doen. "De VRT is relatief autonoom in haar programmatie, maar ik zal de minister van Media er op wijzen dat dit belachelijk is. Ik zal de VRT een brief sturen om ze op het matje te roepen."

"Ik vind het vooral jammer voor de VRT omdat ze een uitstekend programma kwijtspelen," zegt Jari Demeulemeester. "Maar er zijn in het medialandschap nog andere partners te vinden. We gaan zoeken naar technieken om de Gulden Ontsporing aan zo veel mogelijk mensen bekend te maken."

Normaal neemt tvbrussel op 11 juli de VRT-uitzending van de Vlaamse feestdag over. De beslissing van de openbare omroep zal dus ook een impact hebben op de programmatie van tvbrussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni