Wereldbal du monde: na de folkies, de worldies

Sinds de comeback en het stijgende succes van folkbals is er een nieuw fenomeen opgedoken: wereldbals. Het concept is simpel: eerst een uurtje dansstage met een professional, nadien vrijuit shaken op livemuziek. Net als bij folkbals dus, maar dan met een zuiders tintje.

Een rake zet, zo blijkt. Wie wil er nu niet leren salsadansen? En wie zou die acrobatische danssprongen uit Afrika niet eens willen uitproberen? Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is niet de bedoeling dat je na één nachtje al als de beste danst. Net als bij folkbals zijn deelnemen en amusement belangrijker dan kunnen dansen. Benieuwd of nu ook, na de folkies (fervente folkdansers), de worldies gaan opduiken…

Muziekpublique is een paar jaar geleden met het concept van start gegaan tijdens het Bal der Bals, een jaarlijks dansfestivalletje in de Hallen van Schaarbeek waar naast onze eigen traditionele muziek ook groepen uit andere windstreken uitgenodigd werden. Toen de Hallen andere paden gingen bewandelen, moest Muziekpublique op zoek naar een nieuwe partner. Die heeft de concertorganisator gevonden in Gemeenschapscentrum De Maalbeek, waar sindsdien tweemaandelijks wereldbals plaatsvinden. Op 17 oktober komt voor het eerst een authentieke tarantellagroep naar Brussel. Na een initiatie in de eeuwenoude dans, die de laatste jaren enorm populair is bij de Zuid-Italiaanse jeugd, volgt een heuse notte di tarantella. Niet schrikken als je iemand al te raar tekeer ziet gaan, want volgens de traditie was de enige kuur om de uiterst giftige beet van de tarantel (een soort spin) te genezen, het wild en snel ronddraaien op het opzwepende ritme van de muziek.

:: Wereldbal du monde 17/9, 20.00, €7/10/12,
GC DE MAALBEEK, Hoornstraat 97, Etterbeek, 02-734.84.43, demaalbeek.vgc.be, www.muziekpublique.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • De jacht naar illegale Airbnb's: 'Soms is het echt detectivewerk'
  • Gentse eetconcepten veroveren Brussel: 'Vlaanderen staat gewoon veel verder in de horeca'
  • Fans over de hogepriester van de rock: "Ik begrijp dat mensen zeggen dat Nick Cave hun god is"
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
Neem een abonnement