Wiels palmt uitstalramen Speedy Wash in

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
11/05/2009
De uitstalramen van een oud wassalon en van een snackbar op het Sint-Denijsplein worden de komende twee jaar gebruikt als expositieruimte door het centrum voor hedendaagse kunst Wiels. Om de zes maanden stellen telkens twee jonge kunstenaars hun werk tentoon. Jean-Baptiste Bernadet en Martin Laborde bijten de spits af.

De voormalige wasserette en de snackbar zullen de komende twee jaar omgebouwd worden tot gemeentelijke biblio­theek. In afwachting zouden de twee uitstalramen leeg blijven staan: een smet op het blazoen van het Sint-Denijsplein, die de lokale handelaars koste wat het kost willen vermijden.
Door de uitstalramen om te toveren tot expositieruimte, werd voor een creatieve oplossing gekozen. Voor Wiels is het een uitgelezen kans om jonge artiesten een kans te geven. "Het is heel goedkoop," zegt Frédérique Versaen van Wiels, "want uiteindelijk hebben we alleen productiekosten. Bovendien kunnen we nu voor een breder publiek exposeren dan in ons centrum, waar we bijna uitsluitend de kunstliefhebbers bereiken."

De Brusselaar Jean-Baptiste Bernadet en de Amerikaan Martin Laborde fleuren als eersten de twee uitstalramen op. Index n° 1 van Laborde is een fotografische vergroting van een detail van een bestaand beeldhouwwerk in affichevorm. Bernadet zal een schilderij op karton tentoonstellen.

Met de tentoonstelling wil Wiels ook een band met de handelaars scheppen. Op elke inauguratie krijgt een Vorstse handelaar een sculptuur, die Filip Van Dingenen maakte met het logo van het voormalige wassalon als inspiratiebron.

Het is overigens niet de eerste keer dat Wiels de openbare ruimte opzoekt, en beslist ook niet de laatste. Zo leverde het kunstencentrum ook het ontwerp voor 'artistiek verantwoorde' zitbankjes in de Sint-Denijswijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni