Wiels stelt hedendaagse kunst in vraag met ‘Het afwezige museum’

LBU
© BRUZZ
19/04/2017

De nieuwe tijdelijke tentoonstelling in Wiels wil de afwezigheid van hedendaagse kunst in de publieke ruimte in vraag stellen en tegelijkertijd een constructief debat voeren over de toekomst ervan. Het afwezige museum, een van de meest ambitieuze expo’s tot nog toe in het kunstencentrum, opent donderdag.

Voor zijn tiende verjaardag pakt Wiels het groots aan. Het afwezige museum zal werken van niet minder dan 47 artiesten tentoonstellen, en dat op drie locaties, want naast het kunstencentrum zelf openen ook de naburige restanten van de Wielemans brouwerij – de gebouwen Brass en Métropole – de deuren voor de expositie.

De titel verwijst naar hoe het publiek naar het centrum voor hedendaagse kunst kijkt. “Wiels heeft niet het statuut van museum, maar wordt in de volksmond wel zo genoemd”, zegt Dirk Snauwaert, artistiek directeur. “Dit is zowel een teken van erkenning als een weerspiegeling van de publieke verwachtingen tegenover Wiels als instelling.”

Blauwdruk
Naar aanloop van de komst van een nieuw museum, ontwerpt Wiels deze tijdelijke expo als een blauwdruk voor een mogelijk museum voor hedendaagse kunst in de hoofdstad van Europa. Het afwezige museum wordt rond twee complementaire benaderingen opgebouwd.

Op de tweede verdieping van het kunstencentrum wordt er gekeken naar de kunsthistorische en sociale context van Brussel en België. De nadruk ligt daar op de afwezigheden binnenin museale collecties in ons land in tegenstelling tot de aanwezigheid van bepaalde problemen in het publieke debat. Deze sectie krijgt de titel "Het afwezige (Museum)".

De andere ruimtes van de expo vallen onder de titel "Het (afwezige) museum" en vormen een suggestie voor het kunsthistorisch programma dat een toekomstig museum voor hedendaagse kunst van Brussel kan definiëren.

Ambitieus project
De tentoonstelling toont werken van heel wat beroemde kunstenaars. Onder meer Francis Alÿs, Sammy Baloji, Marcel Broodthaers, Otobong Nkanga, Felix Nussbaum, Gerhard Richter en Luc Tuymans tekenen present. Er ging dan ook meer dan twee jaar voorbereidingswerk aan vooraf om een dergelijk ambitieus project tot een goed einde te brengen.

In mei ten slotte zal Wiels nauw samenwerken met het Kunstenfestivaldesarts en vinden er een hele maand artistieke kruisbestuivingen plaats tussen Het afwezige museum en het festival. Het slotfeest van het Kunstenfestivaldesarts is dan eveneens het verjaardagsfeest van 10 jaar Wiels.

> Het afwezige museum. 20/04 > 13/08, Wiels, Vorst

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni