Word stand-upper in 3 lessen, met Thomas De Wit

De Schakel en Op-Weule haalden stand-up comedian Thomas De Wit in huis om anderen de kneepjes van het vak te leren. Beginnen doen ze met een wit blad; na een uurtje zijn de eerste grapjes al een feit. "Natuurlijk kan niet iedereen stand-up comedian worden, maar een goede methode helpt je al een stuk op weg."

Thomas De Wit is geen groentje in het vak. Lang voordat stand-up comedy een rage was, zat hij samen met zijn compagnon op het podium moppen te tappen. "Ik ben in een theatergezin opgegroeid." Zijn vader Willi De Wit was regisseur en schreef onder meer teksten voor Jacques Vermeire en Micha Marah. Zelf begon hij ook in het theater Playerwater, de thuishaven van de familie De Wit in Kapelle-op-den-Bos, waar hij tien jaar op de planken stond en waar hij ook zijn huidige comedy-mate Wim Dufraing tegen het lijf liep. "Ik had ongeveer alle theatergenres uitgeprobeerd en wou eens iets nieuws. Daarom stortte ik me met Wim op de stand-upcomedy."

In 1999 - De Wit was toen negentien - won het duo al meteen de eerste Humo's Comedy Cup.
Thomas De Wit geeft nu ook lessen waarin hij de kneepjes van het comedy-vak bijbrengt. "Je moet er natuurlijk een zekere aanleg voor hebben. Maar wat ik vooral doe, is sturen. Ik laat leerlingen zien hoe ze er het best aan beginnen en geef ze een duwtje in de rug bij het brainstormen."

Systeem
Les één: neem een blaadje papier en schrijf een paar thema's op die je te binnen schieten waar je grapjes over zou kunnen schrijven. Het is de eerste instructie die De Wit zijn cursisten meegeeft. Een gênant in het haar krabben volgt, maar als hun leermeester zich even terugtrekt, schrijven ze twijfelend wat woorden op.

Het is een door Thomas De Wit beproefde methode om grapjes te verzinnen. "Ik ga altijd systematisch te werk. Ik schrijf een thema op en dan schrijf ik er wat kernwoorden bij die inspirerend kunnen werken; vervolgens ga ik met Wim brainstormen en verzinnen we erop los. Als je er een actueel thema uitpikt, is het wel belangrijk dat je je erin verdiept, om geen inhoudelijke fouten te maken. Als we kernwoorden opschrijven, nemen we er daarom vaak krantenartikels bij. We herlezen en herschrijven het telkens opnieuw tot we een goede show van zo'n vijftig minuten bij elkaar hebben."

Het is niet de eerste keer dat Thomas De Wit lesgeeft. "Ik heb al verschillende tiendelige lessenreeksen gegeven, en ik verschiet telkens weer van het resultaat. Veel van mijn cursisten zijn wel al gewoon om voor publiek te spreken. Ze zitten in de verkoop of ze moeten af en toe speechen. Aan het einde van de lessenreeks moeten ze het voorprogramma verzorgen van Nigel Williams of een andere grote naam."

Doorzetten
Een twintigtal minuten later staan er op het witte blad van in het begin van de les al wat kernwoorden. De vijftienjarige Dorian vindt reclame wel inspirerend, en zijn tweelingbroer Robin ziet wat in de communautaire problemen: "De burgemeester van Lennik bant de Belgische vlag, de Vlamingen willen B-H-V splitsen, en burgemeester Maingain wil ons jeugdhuis misschien afschaffen." Dat kan wel grappen opleveren, vindt hij. Robrecht ziet wel iets in de keuzemenu's bij telecomoperatoren, en Tony wil graag de spot drijven met Bart De Wever. Het brainstormen kan beginnen. "Over die keuzemenu's kun je een surrea­listische opsomming maken," zegt De Wit: "'Om een brood te bestellen, druk vijf', bijvoorbeeld. En bij Bart De Wever kun je spotten met zijn overgewicht. Dat hij bijvoorbeeld twee keer verkozen moet worden omdat hij twee parlementszetels nodig heeft om comfortabel te zitten."

Misschien nog geen echte hoogvliegers, "maar een stand-up comedian moet doorzetten," is de wijze raad van De Wit.

:: Meer info over de comedy-cursussen in JH De Schakel bij Robrecht Geeroms, robrecht@jhdeschakel.be of 02-770.64.48

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Activist Geert Van Waeg: 'Voetgangers krijgen maar kruimels'
  • Van hippe fietswinkel tot grauwe stadskanker
  • Op stap in de Driesstraat, waar Salah Abdeslam onderdook
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Het einde van de CD? Liefhebbers zeggen nee
  • Salim Haouach quand la gendarmerie Bruxeilloise parlait l'Arabe
  • Martin Parr: to cancel or not to cancel?
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement