Young versus Old: Deense schilder- en videokunst

An Devroe
© Agenda Magazine
23/12/2006
In het Deens Cultureel Instituut hangen meditaties op van de jonge Brian R. Jepsen, een van de Deense exposanten naar aanleiding van de conferentie 'Towards a Multiage Society: The Cultural Dimension of Age Policies', op 29 en 30 november laatstleden.
Patronen, daar draait het bij de jonge Jepsen om, volgens directrice Lone Leth Larsen. Als voorbereiding voor een nieuwe reis naar het Verre Oosten, verwerkt Jepsen oosterse patronen, deels bewust, deels onbewust als doedelaars.

"Patronen, vormen ze niet de kern van elke religie? Nu heeft het Deense design wel alle ornamentiek uitgedreven, een beetje zoals de maatschappij met religie heeft gedaan." Maar in zijn zoektocht komt de jonge artiest dus weer uit op patronen, en de repetitieve, sierlijke, en vergankelijke potloodstreepjes voeren naar vrouwenbekkens, lotusbloemen, bloemblaadjes.

Jepsen studeert aan Det fynske Kunstakademi in het Deense Odense, en dat heeft zijn mede-exposant 20 jaar geleden ook gedaan. Martin R. Olsen schildert gevlochten papieren harten, een typisch Deens patroon, want daar een traditionele decoratie voor aan de kerstboom. Maar Olsen haalt ze weg uit deze context, en heeft dit werk zelfs in Denemarken nog nooit geëxposeerd in de kerstperiode. Voor hem zijn deze harten louter het medium waarmee hij zich als schilder kan uitdrukken. "Zeer concreet en kitsch," zo zegt hij zelf.

Door ze op verschillende manieren op te voeren, kan hij er uiteenlopende verhalen mee vertellen. Love Share, Heart of the freedomfighter, Easter Heart, enz. De academie bracht nog een derde exposant voort, de videokunstenaar Tommy Ipsen, die stilstaat bij geboorte en complexe relaties tussen generaties binnen een familie.

:: Young versus Old, teken-, schilder- en videokunst van 3 Denen, Deens Cultureel Instituut
28.2.2007 Ma > do 9-16.00, vr 9 > 15.00
Hoornstraat 22 rue du Cornet, Etterbeek, 02-230.73.26

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni