Yves Sente zette Thorgal en Blake & Mortimer verder

Niels Ruëll
© Brussel Deze Week
21/12/2008
Toen Hergé stierf, kon Kuifje het wereldreizen vergeten. Het testament was onverbiddelijk: zonder Hergé geen Kuifje. Yves Sente bewijst dat het nochtans perfect mogelijk is om klassieke striphelden nieuwe avonturen te laten beleven. Sinds een paar jaar schrijft hij de scenario's voor Blake & Mortimer én Thorgal. De 31ste Thorgal is de perfecte smoes om hem aan de tand te voelen.

Y ves Sente ontvangt ons in zijn kantoor aan het Zuidstation. Een paar uur eerder is hij ontheven uit zijn functie als uitgever bij het vermaarde Le Lombard. "Verser kun je het nieuws niet krijgen," zegt hij met een grijns. "Ik zat in een vervelend parket. Als uitgever moest ik beslissen over budgetten voor een serie, Thorgal, waarvan ik zelf de scenarist ben. Ik blijf wel voor Le Lombard werken en daar ben ik blij om. Ik zou het niet volhouden als voltijds scenarist; langer dan een uur of vier wil ik niet opgeslorpt worden door Asgaard of het universum van Blake en Mortimer. De eenzaamheid schrikt me af. Ik wil een gewoon leven, ik wil mensen zien. De combinatie schrijven en kantoorwerk werkt perfect."

Het lijkt alsof Kuifje naast u zit. Het bekende embleem op het dak van dit gebouw wordt weerspiegeld door de vensters van de Zuidertoren. Houdt hij u in de gaten?
Yves Sente:
"Ja, maar dat vind ik prima."

Hergé nam Kuifje mee in het graf. U bent de man van de voortzettingen.
Sente:
"Het volste respect voor het standpunt van Hergé, maar het is geen toeval dat hij geen kinderen had. Het belang van continuïteit ontging hem. Wie kinderen heeft, schept plezier in het idee dat iets verdergezet wordt. Ik ben maar wat blij dat Peyo wou dat de Smurfen na hem verder deden. Tegen mijn veertiende had ik alle Kuifjes gelezen. En dat was het dan, finito. Dat vond ik maar niks."

"Je moet van een andere planeet komen om tegen voortzettingen te zijn. Ik heb er geen enkel ethisch of moreel probleem mee. Wat een geluk dat Robert Velter (Rob-Vel) Robbedoes overdroeg aan Jijé, die de fakkel doorgaf aan André Franquin. Zou je zijn schitterende albums hebben willen missen? De recente Robbedoes van Émile Bravo is ook een pareltje."

"Het voordeel van strips is dat de auteurs op de achtergrond staan. Het kan de meeste lezers niet schelen of er hier (wijst naar zijn naam op de cover van Thorgal 31) nu 'Sente' of 'Van Hamme' staat. Ze lezen geen Sente of Van Hamme, ze lezen een Thorgal. Auteurstrips, van mensen als Tardi of Sfarr, zijn een ander verhaal."

"Om de beschuldiging dat ik het werk van Jacobs verraad, moet ik lachen. Alleen Edgar P. Jacobs schreef zoals Edgar P. Jacobs. Ik zet Blake & Mortimer verder, dat is niet hetzelfde. Denk je dat er nog Blake & Mortimers in de krantenwinkel zouden liggen als Jean Van Hamme en Ted Benoît de reeks niet hadden verdergezet? Er zijn meer albums van Het gele teken verkocht sinds de tandems Van Hamme/Benoît en André Julliard/ik nieuwe avonturen verzinnen dan in de tijd dat Jacobs nog leefde."

Hebt u Thorgal grondig geanalyseerd voor u het scenariowerk overnam?
Sente:
"Neen. Strips, hoe succesvol ook, blijven een artisanaal product. Van Hamme was uitverteld na 29 albums; ik weet niet of ik het zo lang volhou. Als uitgever heb ik samen met Van Hamme en (tekenaar) Grzegorz Rosinski vele kandidaten gezien die de scenario's wilden overnemen. Maar zowel Van Hamme als Rosinski is zeer gehecht aan Thorgal. De familie Aegirsson is een stuk van hun leven. Altijd wel had een van de twee een bezwaar tegen de kandidaat. Vele mislukkingen later opperde Van Hamme dat ik het van hem overnam. Ik werkte met Rosinski al samen aan De wraak van Graaf Skarbek. Ik was geflatteerd, maar riposteerde dat heroic fantasy niet mijn ding is. Ik hou van personages met menselijke emoties. Van Hamme heeft toen uitgelegd dat hij en Rosinski er zo ook over denken. De fantasy is narratief interessant, maar niet de kern van het verhaal. De avonturen spelen zich af in de tijd van de Vikings omdat Rosinski die decors kon tekenen zonder zich al te veel te hoeven documenteren: hij woonde toen nog in Polen, communistisch Polen."

Thorgal is opgevolgd door zijn zoon Jolan: hoopt u met een jongere held weer meer jongere lezers te werven?
Sente:
"Die hoop is er. De jonge lezers van vroeger zijn ondertussen veertigers. Velen zijn Thorgal blijven lezen. Dat is een vorm van nostalgie. Ik denk dat ze de emoties willen herbeleven die Thorgal hen als kind bezorgde. Willen we niet allemaal de emoties van toen terugvinden? Maar bij het schrijven hou ik een twaalfjarige voor ogen. Ideeën die een twaalfjarige niet bevallen, schrap ik. Maar vergis je niet, Thorgal is een echte familiestrip. Thorgal heeft bijna evenveel vrouwelijke als mannelijke lezers. Dat is voor een strip zeer ongebruikelijk."

"Het leek me zinloos om van Jolan een mini-Thorgal te maken. In de volgende albums zullen de visies van Thorgal en Jolan wellicht nog botsen. Generatieconflict, vadermoord, noem maar op: het wordt nog boeiend."

:: Thorgal 31, Het schild van Thor is uit bij Le Lombard en ligt nu in de winkel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni