Zenuwachtigheid rond City Parade

Jelle Couder
© Brussel Deze Week
19/08/2010
Dit weekend vindt op de Heizel de City Parade, het feest van de elektronische muziek, plaats. Sinds het drama op de Love Parade in Duisburg ligt zoiets gevoelig. De Stad Brussel, die voor de eerste keer gastheer is, verplichtte de organisatie om drie weken voor de parade alsnog een voorverkoop op poten te zetten.

Op de City Parade worden 150 à 200.000 mensen verwacht. Het dansevenement, dat zijn tiende verjaardag viert, is altijd gratis geweest. Maar nu heeft de Stad Brussel anders beslist. Ze eiste een voorverkoop, waardoor bezoekers nu een kaartje van vijf euro moeten kopen. De dag zelf worden er aan het terrein op de Heizel geen kaarten verkocht.

"We hebben deze maatregel getroffen na een analyse door de veiligheidsdiensten," zegt Nicolas Dassonville, woordvoerder van burgemeester Freddy Thielemans (PS). "Door de voorverkoop weten we hoeveel mensen er aanwezig kunnen zijn en kunnen we de bezoekersstromen inschatten en controleren. De organisatie zal het terrein afsluiten met hekken, en zal controleren."

Geen sinecure, want het parcours van de parade zelf loopt langs de hele Eeuwfeestlaan en een deel van de Dikkelindelaan. Volgens Dassonville zijn de maatregelen uitsluitend genomen om veiligheidsredenen. Geen paniekvoetbal dus door de ramp op de Love Parade in Duisburg, in juli. Daar kwamen 21 mensen om het leven toen er paniek ontstond in de enige toegangs­tunnel die naar het festivalterrein leidde. "Daardoor zijn we nog waakzamer geworden," zegt Dassonville. "Maar waarschijnlijk hadden we deze maatregel ook genomen zonder de ramp op de Love Parade."

Alles voor veiligheid

Organisator Claude Van Cools ziet zijn planning door de maatregel van de Stad aardig in de war gestuurd, maar hij verzekert dat de veiligheid voorop staat. "Dat is onze absolute prioriteit. We moeten nu negentien uur per dag werken om alles rond te krijgen, maar de Stad heeft het laatste woord." Volgens de organisator is de kans op een drama als in Duisburg nihil. "Het terrein op de Heizel is open, en we hebben vijf ingangen en zeven nooduitgangen ingetekend. Niet één gezamenlijke in- en uitgang door een tunnel als op de Love Parade. De limiet van het aantal bezoekers zijn we nog volop aan het berekenen. We verwachten in elk geval een pak minder volk dan dat er op de Love Parade afkomt. Er heeft wel een klein aantal mensen geklaagd dat ze moeten betalen, maar daar houden we geen rekening mee. Je kunt je auto bijvoorbeeld wél gratis achterlaten op Parking C."

De voorbije jaren streek de City Parade al neer in Luik, Bergen, Charleroi en Gent. In Vlaanderen is het evenement niet meer welkom sinds de laatste editie in Gent in 2004. Toen daagden honderdduizend mensen op in de Arteveldestad, volgens de politie een te gevaarlijke situatie. Ook werd het medisch rampenplan even van kracht omdat er te veel feestvierders moesten worden opgenomen in de ziekenhuizen, vooral door drugsgebruik. "Dat is maar een kant van het verhaal," zegt Van Cools. "De zogezegd 'gevaarlijke' route die wij toen volgden, was ons opgelegd door de politie en de stad Gent. Achteraf heeft iedereen zijn paraplu opengetrokken. Maar de samenwerking met Brussel verloopt tot nu toe supergoed."

:: City Parade, 21 augustus op de Heizel. Kaartjes (5 euro) via Fnac en Free Record Shop. Meer op www.axecityparade.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni