Zinnema zet amateurkunsten in schijnwerper

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
25/04/2008
Toerist, kind en Zinneke zullen het gezien hebben: van Anderlecht over enkele centrumpleinen tot in Elsene trok een draakwagen vorige vrijdag alle aandacht. Want het VCA heet voortaan Zinnema.

De promokaravaan, bemand door personeel in wit werkplunje, kwam de nieuwe roepnaam van het Vlaams Huis voor Amateurkunsten in Brussel aankondigen. Zinnema wil meer en meer uit zijn zaal in Anderlecht breken vanaf het cultuurseizoen 2008-2009.

De naam verwijst naar Zinneke, naar de cinema-zaal waar de hoofdzetel gevestigd is (Veeweidestraat) en naar 'zin in...'. Maar voor ons net zo goed naar het Brusselse Zie na mai (

'kijk naar mij').

Door de tijden heen - onder de oude naam VCA (Vlaams Centrum voor Amateurkunsten), en bij een nog ouder publiek zelfs als CVA (Centrum voor Amateurkunsten) - geniet Zinnema altijd al veel erkenning onder de amateuristische kunstbeoefenaars. "De ondersteuning van de amateurkunsten is essentieel opdat meer mensen hun ding kunnen doen in de stad," zei bevoegd minister Pascal Smet (SP.A), die als VGC-collegelid ook Cultuur op zak heeft. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) trekt 120.000 euro uit voor de 'Brussel-werking' van Zinnema en betaalt ook de het loon van directeur Mars Moriau. "Daar komt nog 78.000 euro bovenop voor alle amateurkunstenverenigingen in het gewest," zei de minister.

Smets collega in de Vlaamse regering, Bert Anciaux (Vl.Pro), heeft nog meer veil voor Zinnema: 638.000 euro. Hij stuurde zijn raadgever Neal Raes naar het eindpunt van de promotieparade. Daar werd de naam Zinnema gelegd aan de hand van reuzendobbelstenen, en passanten op het Heilig-Kruisplein kregen nog wat gratis toegangskaartjes voor spektakel in het nieuwe seizoen.

Het hele Zinnema-programma vindt u op de vernieuwde web­site www.zinnema.be.

De Week van de Amateurkunsten duurt nog tot 4 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni