Brooddoos: Dimitri Leue op zoek naar zijn sneetjes

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
23/09/2010
Schrijf eens een verhaal over brooddozen. Dat was de vraag die Dimitri Leue kreeg van de culinaire fotograaf Tony Le Duc. Een toneelstuk, een kinderboek en fraai uitgegeven brooddoosgetuigenissen en -recepten zijn het resultaat.

Maar het begon dus allemaal bij het idee van fotograaf Tony Le Duc om verschillende projecten op te zetten rond het kookboek De brooddoos dat hij samen met kok Lut Declerq maakte. Die uitgave wordt gepresenteerd in een lunchbox waarin behalve het kookboek ook nog een boek zit met foto's en verhalen van echte mensen en de inhoud van hun brooddoos, én het kinderboek Brooddoos met het verhaal van Dimitri Leue en tekeningen van Tom Schoonooghe.

Dat kinderboek gaat over het meisje Casie dat op school voor 'brooddoos' wordt uitgemaakt. Op basis van het kinderboek is er ook het toneelstuk dat Dimitri Leue zelf regisseert, met actrice Janne Desmet en de onvolprezen muzikanten Aarich Jespers, Kobe Proesmans en John Birdsong.

U omschrijft een brooddoos als een klein cadeautje dat je even aan thuis doet denken als je het uitpakt. Hebt u zelf mooie herinneringen aan uw brooddoostijd?

Dimtri Leue: Dat valt eigenlijk nogal tegen. Ik had het geluk dat ik 's middags bij mijn grootouders mocht gaan eten, maar daardoor heb ik nooit echt een brooddoos gehad. Ik moet zelfs toegeven dat ik me van de keren dat we op schoolreis gingen vooral de aluminiumfolie herinner. Daarom alleen al ben ik blij dat we Brooddoos maken: om te tonen dat aluminiumfolie vandaag geen optie meer is. Dat ecologische thema vind je trouwens ook terug in de kostuums en instrumenten die van recyclagemateriaal zijn gemaakt.

De hoofdthema's van het stuk zijn identiteit en pesten.

Leue: Ik vond het wel een grappige opdracht om iets over een brooddoos te maken, maar ik heb lang moeten nadenken voor ik op een idee kwam. Van een brooddoos ken je de buitenkant, maar wat erbinnenin zit weet je pas als je hem opendoet. Dat heb ik gebruikt als metafoor voor ons mensen. Onze buitenkant is voor iedereen hetzelfde, maar over wat er aan iemands binnenkant zit, speculeren we alleen maar. Zo vindt de ene jou slim, en vindt de andere jou een zeveraar. Zoiets ondervindt Casie in het verhaal.

Uitgescholden worden voor 'brooddoos'. Soms loopt het raar met dat pesten...

Leue: Er is een klasgenoot die elke dag iets naar haar roept. Altijd denkt ze: 'Nee, dat raakt me niet, want dat ben ik niet.' Tot hij iets roept dat ze niet verwacht. Doordat ze twijfelt en een paar seconden nadenkt, roept hij het nog eens, en dan gebeurt er iets in haar hoofd waardoor haar lip begint te trillen. Dat ze plots wordt geassocieerd met een brooddoos slaat nergens op, maar kinderen vinden het blijkbaar leuk als ze iemand kunnen raken door een bepaald woord te gebruiken. Ook de sympathieke kinderen vinden het grappig, en de volwassenen nemen het probleem niet serieus. Daarom begint Casie aan een avontuur op zoek naar de brooddoos die ze is - een zoektocht naar de eigen identiteit waar ze iets positiefs van probeert te maken door brood te geven aan de brooddooslozen. Dat zijn dan de muzikanten.

:: Brooddoos

wanneer: 25, 26 & 29/9 • 14.30 (29/9), 15.00 (26/9) & 20.00 (25/9), €6/8 (5+)

waar: Bronks, Varkensmarkt 15-17, Brussel, 02-219.99.21, www.bronks.be


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni