De sprekende ezels: seizoensstart

Gerd Hendrickx
© Agenda Magazine
23/09/2013
De heropende Monk geeft er bij de start van het nieuwe seizoen meteen een lap op. Wekelijks programmeert beeldend kunstenaar en muzikant Teuk Henri één à twee concerten en op elke laatste donderdag van de maand verzorgen De Sprekende Ezels een literaire avond.

Letterkundig ceremoniemeester van dienst is de aan de Zenne-oevers gestrande Oostendenaar Jan Ducheyne, een deeltijdse treinbegeleider die zijn passagiers zo nu en dan trakteert op een versregel door de intercom, en daarnaast fulltime dichter, dj, jazzfanaat, vader van een tweeling en twijfelaar.

Met caféconcerten zijn we vertrouwd in Brussel, met dichters aan de toog ook, met dichters op een cafépodium minder...
JAN DUCHEYNE
: We zijn hier nochtans al vier jaar bezig. Eerst twee jaar in de Kafka, daarna in de Lava. Maar De Sprekende Ezels bestaan al dertien jaar en werden opgericht in Antwerpen door de dichter Stijn Vranken. Het opzet is een laagdrempelig podium aanbieden voor woord, muziek en comedy. Beginnende dichters en muzikanten krijgen bij ons een kans en al wat bekendere namen testen nieuw materiaal uit. Het cafékader zorgt voor een relaxte sfeer, maar je moet wel het respect van het publiek afdwingen, want in tegenstelling tot bij klassieke poëzieavonden wordt er gewoon doorgepraat.

Waarom de verhuis naar Monk?
DUCHEYNE
: Bij de Lava hadden we een trouw publiek dat echt voor de poëzie kwam, maar het café was bijna hun tweede living. Dan wordt het tijd om uit te wijken. De heropende Monk kan ons een nieuw publiek bezorgen, denk ik. En er staat ook een piano: belangrijk, want woord en muziek gaan bij ons altijd samen.

Wie komt er zoal langs op de eerste avond?
DUCHEYNE
: De line-up is nog niet definitief, maar ik kreeg al bevestiging van Yannick Joos en Antoine Boute, twee dichter-performers, Sarah Denoo, die onlangs debuteerde met de roman Hardziek, en Stijn Vranken. Celliste Véronique Binst zal dichteres Marie-Laure Béraud begeleiden en Pieter-Erasmus Leunens komt pianospelen. Wide Vercnocke zal daarbij live tekenen. Ikzelf presenteer de avond en zal voorlezen uit mijn nieuwe bundel Beat is beat | jazz is jazz.

Je performance tijdens Theater Aan Zee deed me aan Jules Deelder denken.
DUCHEYNE
: Jules Deelders jazzgedichten vind ik geweldig, maar nog veel belangrijker voor mij is Simon Vinkenoog. Ik heb het geluk gehad om hem te leren kennen in zijn laatste levensjaar en we hebben ook samen opgetreden in Oostende. Ik wou hem toen begroeten met een kus, maar gaf hem per ongeluk een kopstoot (imiteert Vinkenoog): "Ow, een kopstoot! Weet je wat dat is, een kopstoot? Dat is wanneer je een glaasje likeur in je biertje laat zakken en je drinkt het in één keer op." Hij wist van mijn job als kaartjesknipper en na mijn optreden kwam hij op me toegestapt: "Nog een kopstoot! Want wat je nu gedaan hebt, dat is wat je moet doen! Steek niet te veel tijd in dat makkelijke geld verdienen bij de trein. Dit moet je vooral blijven doen! En als je het maar lang genoeg doet, dan gaan de mensen automatisch geloven dat je bent wat je doet." Dat waren voor mij inspirerende woorden… Als ik twijfel - en dat doe ik vaak - dan denk ik, 'remember what Simon said'!

Meer kopstoten en ezelsstampen op agendamagazine.be

De sprekende ezels: seizoensstart
wanneer
: 26 september 2013, 21.00 uur
tickets: gratis
waar: MONK, Sint-Katelijnestraat 42, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni