Diederik Peeters: De hulk in ieder van ons

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
09/10/2013
In zijn nieuwe theaterperformance Hulk laat Brusselaar Diederik Peeters letterlijk en figuurlijk zijn licht schijnen op het kwaaie groene mannetje in ieder van ons.

Over de strip- en filmfiguur met de gescheurde broek gaat Hulk vast niet? "We gaan inderdaad niet groen geschminkt en met veel spiermassa de scène op," antwoordt Diederik Peeters. "Ik was ook niet meteen fan, maar ik zat bij het maken van deze voorstelling met de uitgangspunten woede en frustratie in mijn hoofd. Toen kwam Hulk snel opdagen. Al bij al is hij vooral een absurde figuur, maar wat ik interessant aan hem vind, is dat hij een omgekeerd spiegelbeeld is dat ons zegt dat onze woede en onze irrationele instincten ten allen tijde in de kelder van onze ziel op een stoel vastgebonden moeten blijven. Dat ze te gevaarlijk zijn om het daglicht te zien. Maar in onze voorstelling gaat het nog meer over onmacht en onmogelijkheid tot communicatie, zaken die aan de basis liggen van frustratie en vervolgens woede."

Wat bracht je tot dit onderwerp?
Diederik Peeters: Mijn vorige voorstelling, Red herring, ging al over irrationele angsten. Ik heb blijkbaar onbewust een perverse fixatie ontwikkeld voor extreme gemoedstoestanden waarin mensen zichzelf verliezen. Het interessante is dat de realiteit zich anders aandient dan op momenten waarop alles neutraal is. Daarnaast zijn woede en frustratie, net zoals angst, ook dingen die ik heel erg in de lucht voel hangen. Ook op maatschappelijk en politiek vlak - denk aan de indignados.Maar daar gaan we het niet over hebben.

Nada Gambier en ik staan met twee op de scène. De relatie tussen ons is vrij abstract, maar wat terugkeert in de voorstelling, is dat afhankelijk van onze gemoedstoestand of de manier waarop een van ons naar iets kijkt, de realiteit verandert. Er is constant sprake van twee 'lagen' die elkaar soms raken en dan weer in een andere richting evolueren. Het gaat over perspectief, en vooral over verbeelding. Op irrationele momenten wordt de scheiding tussen verbeelding en werkelijkheid dun. Dat is een interessant terrein om te verkennen. Je hoort het woord 'irrationeel' tegenwoordig vooral als een negatieve kwalificatie, maar irrationaliteit kan ook constructief zijn en het mogelijk maken de zaken van een andere kant te bekijken. Ook de onmogelijkheid om te communiceren is herkenbaar en plezant om mee te spelen. Als je iets probeert uit te leggen aan iemand die je maar niet begrijpt, dan voel je veel frustratie, maar het werkt ook komisch.

Ondertussen experimenteer je verder met licht, geluid, decor en kostuums.
Peeters: Ik probeer in mijn voorstellingen alle tools van het theater te gebruiken. Bij Red herring heb ik me op geluid gefocust. Daarvoor had ik al een stuk gemaakt dat een choreografie voor een decor was. Dit keer ligt de focus op licht. Ik zoek uit wat je allemaal met licht kunt doen en hoe je dat voluit kunt inzetten om niet alleen sfeer maar ook betekenis te creëren.

Licht leent zich ook specifiek tot dit thema. Wit van woede, het licht op rood... Of wit licht als symbool van het goede, terwijl duisternis wordt geassocieerd met het kwade.

Hulk
wanneer: 11 & 12 oktober 2013, 20.30 uur
tickets: €8/10/12
------------------------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni