1424 robin hood

Het Laagland: Robin Hood. 'We hebben helden nodig'

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
29/04/2014

In het kader van het sportfeest Stadskriebels verandert de Varkensmarkt voor het BRONKS-theater zondag in het Robin Hoodplein. Je kunt er boogschieten, met de katapult schieten, schermen enzovoort. Daar is een goede reden voor. Binnen in het theater presenteert het Nederlandse gezelschap Het Laagland die dag namelijk zijn voorstelling Robin Hood.

Regisseur Inèz Derksen heeft iets met helden. Eerder maakte ze met Het Laagland al voorstellingen over Koning Arthur (King A) en Ronja de Roversdochter. Maar Robin Hood noemt ze een hartenproject, waarmee ze bedoelt dat ze de voorstelling al langer had willen maken, en dat ze, nu het er dan toch van gekomen is, geslaagd is in haar opzet. "Ik had Robin Hood al jaren op mijn lijstje staan," vertelt Inèz Derksen. "Ik vind het heel prettig om boodschappen voor een jong publiek te communiceren via helden. We hebben helden nodig. We kunnen ons eraan optrekken, ze kunnen ons soms de weg wijzen. En dan heb ik het niet zozeer over de superhelden die nergens bang voor zijn en nergens problemen mee hebben, maar eerder over de helden die zelf een queeste af te leggen hebben of moeilijkheden ondervinden in hun strijd tegen bekrompenheid. Ik ben ook altijd blij als ik in de wereldpolitiek of om me heen mensen zie die een voorbeeld zijn, iets uitdragen en hun rol serieus nemen. Ik heb wel de indruk dat die er minder zijn dan vroeger."

Hoe past Robin Hood in dat plaatje?
Inèz Derksen
: Robin Hood vond ik ook wel een lastige held, omdat hij in de hele legende niet zoveel persoonlijke problemen heeft. Het wordt hem wel moeilijk gemaakt, maar hij is nogal rigide in zijn visie op wat rechtvaardig is en wat niet. Robin Hood zit telkens in een heldere situatie waarin onrecht is geschied en waarbij hij met een list en samenwerking uiteindelijk de slechterik te slim af is. Dat verhaal ontwikkelt zich niet echt en dat maakt Robin Hood minder interessant om hem op het theater centraal te stellen. Daarom wilde ik een voorstelling maken waarin het eigenlijk meer gaat om de antihelden. De mensen die het wat moeilijker hebben om te zeggen dat ze iets niet pikken. Omdat hun baas op het werk of de kinderen in hun klas hen daar niet in steunen. Daarover gaat de voorstelling: wat als je voelt bij jezelf dat je nu eigenlijk zou moeten zeggen "Nee, hier ligt mijn grens", maar je underdogpositie, je onzekerheid en het feit dat je alleen staat je toch doen twijfelen. Het gaat dus over mensen die zouden willen dat ze Robin Hood-kracht hadden.

U kunt nog niet te veel verklappen, maar wat kunnen we ongeveer verwachten?
Derksen
: Het is een eigenwijze en rebelse versie geworden, waarin het publiek op het verkeerde been wordt gezet. In het begin gaan we over the top en denk je misschien dat je in een Studio 100-productie verzeild bent geraakt. Maar daarna wordt duidelijk waar je je echt bevindt en wie eigenlijk de échte Robin Hoods zijn, en wie meer op de sheriff van Nottingham lijkt. Elk personage heeft wel ergens zijn of haar Robin Hood-moment waarin hij of zij zichzelf durft te zijn en voor een ander durft op te komen. Met name bij de oudste kinderen van de lagere school merken we dat dat dicht bij hun eigen leefwereld zit.

Het Laagland: Robin Hood

data: 4/5, 15.00

tickets: €6/9

leeftijd: 8+

waar: Bronks

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni