Lezingen en debatten: onze top 3 van de week

JP
© BRUZZ
08/03/2017

Deze week spreken schrijvers Pascal Verbeke en Geert van Istendael over de duistere kant van Brussel, legt een fotograaf uit hoe hij foto's maakt met een caravan, en bespreken twee Italiaanse journalisten hoe sociale media onze democratie beïnvloeden.

DE DUISTERE KANT VAN BRUSSEL
In ‘Metropolis Brussel’ schijnen onder andere non-fictieauteur Pascal Verbeke, theatermaker Myriam Sahraoui en schrijver Geert van Istendael hun licht op de duistere kanten van Brussel. Ze zoomen in op de meest dystopische voorstelling van de Europese hoofdstad; van Molenbeek tot het megalomane Manhattanproject in de Noordwijk. De aanleiding is de reeks Made in Europe, waarin Dimitri Verhulst de kijker meeneemt op reis langs culturele iconen die het DNA van Europa bepalen. In deze uitzending komen kunstenaars aan bod als regisseur Fritz Lang (Metropolis) tot performancekunstenares Marina Abramovic.
> deBuren. 14/03, 19.30, Brussel

THE PINHOLE UNIVERSE
Voor de Nederlandse fotograaf Lucas Kastelijn kan fotografie niet analoog genoeg zijn. Het liefst maakt hij foto’s met zijn zelfgemaakte pinhole camera. Elke afgesloten ruimte kan fungeren als camera ( “van een uitgeholde pinda tot een vliegtuighangar"), zo lang het er goed donker is, en je er een gat in kunt prikken om het beeld vast te leggen. Ook liet hij al zien dat je ook foto’s komt maken vanuit een verduisterde caravan. Hij deelt zijn kennis over de camera obscura graag tijdens een lezing in Muntpunt.
> Muntpunt. 13/03, 12.30, Brussel
POLITICAL PARTICIPATION AND DIGITALIZATION: RISK OR OPPORTUNITY FOR OUR DEMOCRACY?
Welke rol spelen sociale media voor de uitkomst van verkiezingen? De vraag is relevanter dan ooit, met de discussie over fake news tijdens de verkiezingen in de Verenigde Staten. Recenter, en dichter bij huis zien we ook hoe sociale media in Nederland gedeeltelijk de rol van de traditionele media gedeeltelijk overnemen. Zo verspreide PVV-leider Geert Wilders zijn verkiezingsprogramma op een A4’tje op Facebook en ook andere politici, zoals GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver voeren actief campagne op sociale media. Welke gevolgen hebben deze ontwikkelingen voor de democratie? De Duitse journaliste Constanze Kurz, die meerdere boeken schreef over technologie en de invloed van digitalisering op ons dagelijks leven, gaat nader in op deze vragen met Luca De Biase, journalist bij Il Sole 24 Ore en oprichter van de mediabijlage bij dezelfde krant.
> Kaaitheater. 14/03, 20.00, Brussel

Best of Brussels

Elke week serveren we hier onze favoriete tentoonstellingen, party's, expo's, films, theater- en dansvoorstellingen en concerten.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Podium , Best of Brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni