© Bert Nienhuis

Marionett, theater voor de spiegel

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
14/02/2011
Na enkele jaren van afwezigheid stond het legendarische Nederlandse theatercollectief Maatschappij Discordia vorig seizoen opnieuw in het Kaaitheater op de planken met de qua filosofische insteek ambitieuze voorstelling Over de kunst. Deze maand passeren Annette Kouwenhoven, Jan Joris Lamers, Jorn Heijdenrijk, Matthias de Koning en Miranda Prein opnieuw in Brussel. Dit keer met twee recente producties die ze binnen het tijdsbestek van één week opvoeren.

In beide stukken proberen ze opnieuw diepgaande reflectie over het medium theater te combineren met een onderzoek naar het hoe en waarom van het menselijke doen en laten. En dat in een experimentele, uitgepuurde vorm die sterk leunt op de ervaring en de dramaturgische bagage van alle spelers.

In Marionett neemt Discordia de traditie van het poppenspel als vertrekpunt voor een bespiegeling van de wetten van het theater (wie bespeelt wie, wie bepaalt de spelregels, wie beantwoordt aan wiens verwachtingen), en breder, van de vrije wil. Want wordt wie zelf aan de touwtjes trekt niet ook altijd aan bepaalde touwtjes vastgehouden?

Het pas in première gegane Monolog is dan eveneens een zoektocht aan de hand van een specifieke theatrale vorm, die uitwaaiert naar algemener vraagstukken. Want wat is dat precies, een alleenspraak of monoloog? Hoe ziet dat gesprek eruit van een mens met zichzelf? Die rede die onafhankelijk van het individu zelf in zijn hoofd zou ontstaan, maar in het theater alvast toch ook altijd al een dialoog is met het publiek?

wanneer: MARIONETT 15 & 16/2, MONOLOG 18 & 19/2, 20.30
tickets: €12/16

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie