Michel Houellebecq: Elementair, beste lezer

Kurt Snoekx
© Agenda Magazine
08/09/2011
Voor een van onze meest intense leeservaringen moeten we terug naar het jaar 1999. Van de ons dan nog goeddeels onbekende Franse schrijver Michel Houellebecq verscheen toen de vertaling van zijn roman 'Elementaire deeltjes', het zinderende relaas van de halfbroers Bruno en Michel dat de lezer naar binnen trekt om hem er aan het eind ontzet, bespuugd, verwond en ademloos weer uit te gooien.

Houellebecq ontbindt in Elementaire deeltjes zijn duivels tegen het enige - helse - tempo dat daarbij past, zonder in te boeten aan intelligentie, gitzwarte humor of stilistisch vernuft. De filerende vertelduivel heeft tien nihilistische vingers aan de pols van de duistere zijde van de wereld.

Wij hielden er, behalve een besef van onontkoombare verdoemenis, een haast onvoorwaardelijke liefde voor 's mans werk aan over. Dat was 1999. Een aantal Houellebecqs hebben we in de nasleep nog verteerd, maar een echte coup de foudre brachten die niet meer teweeg.

Tot nu. Houellebecqs nieuwste, De kaart en het gebied, is nog steeds somber en grimmig - het personage Michel Houellebecq wordt letterlijk een kopje kleiner gemaakt, de eenzaamheid is nog steeds de best passende outfit van de mens -, maar ook een verrassend stuk bedaarder. Houellebecq komt de Nederlandse vertaling van zijn met de Prix Goncourt 2010 bekroonde boek in De Munt voorstellen, samen met zijn vertaler Martin de Haan en schrijver Stefan Hertmans.

Met De kaart en het gebied opent Hertmans op 20 oktober trouwens de gloednieuwe Nederlandstalige Bozar Book Club.

uur: 20.00 uur
ticket: €8/10, FR,

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni