Theater: KFDA 2016 maakt programma bekend

Johan De Smet
© BRUZZ
24/03/2016

Praten met de andere. Diversiteit als kracht. Het in vraag stellen van onze Eurocentrische houding. De waarden van het Kunstenfestivaldesarts zijn na de aanslagen van 22 maart belangrijker dan ooit. Dat zegt festivaldirecteur Christophe Slagmuylder op de voorstelling van de editie 2016.

Hoe volg je een succesvolle jubileumeditie? Dat was de vraag voor het festival na een 20ste editie vorig jaar, die zowel artistiek als qua publieksopkomst (98% van de zalen zat vol) een voltreffer was.

Het antwoord? Met mollenwerk! Editie 21 van het Kunstenfestivaldesarts kruipt ondergronds. Niet om zich af te keren van de echte wereld, maar om in de donkere rust van de grot helderder te kunnen nadenken over die wereld.

Zo bouwt de Franse theatermaker Philippe Quesne festivalcentrum Les Brigittines om tot een ‘Caveland’, een gigantische installatie vol performances, lezingen en workshops. Het Kaaitheater ontvangt ondertussen zijn voorstelling ‘La nuit des taupes’.

Andere eregast dit jaar is de Taiwanese filmregisseur Apichatpong Weerasethakul. De Gouden Palm-winnaar toont zijn beeldende kunst in de ondergrondse ruimte van Cinema Galeries, krijgt een retrospectieve, en houdt in Brussel de Europese première van z’n performance ‘Fever Room’. Opvallend is de vertoning van z’n film ‘Tropical Malady’, tussen de bomen van het Zoniënwoud op 16 mei.

De grote theatermakers van dit moment zakken af naar het festival. De New Yorker Richard Maxwell brengt z’n bewerking van Dante mee, ‘The Evening’. Uit Teheran komt Amir Reza Koohestani met ‘Hearing’, een stuk over de meisjesslaapzaal van een Iraanse universiteit, waar plots een mannenstem wordt gehoord. De populaire Japanse regisseur Toshiki Okada komt terug. En de Zwitserse regisseur Milo Rau richt z’n vlijmscherpe, frontale blik op het Dutroux-schandaal. Dat hij dat doet door een hoop kinderen op het podium te zetten, zal ongetwijfeld stof doen opwaaien.

De twee revelaties van de vorige editie keren terug. De Zweedse choreograaf Marten Spanberg belooft een nieuwe trip met ‘Natten’, een zeven uur durende ‘ervaring’ tussen 23u en het ochtendgloren. Theatercollectief El Conde de Torrefiel, uit Barcelona, werkt voor ‘Guerrilla’ met 100 Brusselse figuranten.

Het Belgische collectief Berlin filmde jarenlang een oud koppel dat weigert om hun dorpje in de besmette zone rond Tsjernobyl te verlaten. Hun (over)leven zien we in het langverwachte 'Zvizdal'. De Italiaanse choreograaf Alessandro Sciarroni maakt een voorstelling/sportwedstrijd rond goalball. En de Waalse Salvatore Calcagno brengt het verhaal van z'n overleden vader, zonder woorden maar met de muziek van Ennio Morricone.

Brusselse artiesten op de affiche zijn dit jaar onder andere Sammy Baloji, Sarah Vanhee, Ula Sickle, Miet Warlop, Thierry De Mey, Thomas Hauert, en Eleanor Bauer. Filmmakers Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes tonen hun documentaire over de Brusselse beroepsschool Anneesens-Funck.

Het festival start op 6 mei met o.a. een performance in het skatepark naast Les Brigittines. De ticketing start op 12 april.

Kunstenfestivaldesarts 2016

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium , Events & Festivals , Kunstenfestivaldesarts 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni