Theater: Tristero drukt op Reset

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
20/01/2012
Als problemen en systemen ons boven het hoofd groeien, moet je ondergronds gaan. Van daaruit buigt ook het Brusselse theatergezelschap Tristero zich over de wirwar van feiten, meningen en tegenwerpingen die ons ervan weerhouden in opstand te komen. michaël bellon

"Eigenlijk gaan er twee gedachten schuil achter de titel," zegt Kristien De Proost wanneer we opperen dat Reset klinkt als een terugkeer naar een begintoestand. "We hadden goesting om eens een stuk te maken met ons drieën. Youri (Dirkx), Peter (Vandenbempt) en ik zijn de artistieke kern van Tristero, maar we beseften ineens dat we nog nooit iets alleen hadden gedaan sinds de zeven jaar dat ik bij de kern zit (Tristero zelf bestaat bijna twintig jaar, mb). We vragen er altijd mensen bij, maar nu was de tijd gekomen om te kijken wie we zijn en waar we staan."

Maar daar gaat het stuk natuurlijk niet over.
Kristien De Proost: Je kunt de titel ook lezen als de uitdrukking van een soort verlangen naar verandering, een poging om in opstand te komen tegen 'de toestand' en 'het systeem'. Dat verlangen maakt overal opgeld, maar de vraag is wat je precies kunt doen. Dat is iets waar we in eerdere voorstellingen ook al mee zaten. Uit wat je allemaal ziet, kun je wel besluiten dat het niet de juiste weg opgaat, maar tegelijk is het moeilijk om zelf iets te doen of alternatieven te vinden.

Een bericht uit het nieuws wordt een dag later al vaak tegengesproken of genuanceerd, en de dag daarna door nog iemand anders weer helemaal anders bekeken. Je krijgt zoveel standpunten te verwerken, dat je bijna geen eigen mening meer kunt hebben. Dat kan een soort moedeloosheid of onmacht teweegbrengen waartegen bijvoorbeeld de indignados in opstand komen. In de hoop dat je met een aantal mensen samen wel iets kunt betekenen.

Het gaat ons dus niet om het revolteren op zich, maar over wat ons tegenhoudt. Want de protesten blijven navenant beperkt. Hoe komt het dat alles van ons af blijft glijden en dat alles op het eerste gezicht nog blijft draaien?

Daar kun je ongetwijfeld boeiende brainstormsessies aan wijden. Maar hoe kom je uiteindelijk tot een stuk?
De Proost: Dat is heel moeilijk. We raken er wel, maar het is duidelijk dat je het op één avond ook niet over alles tegelijk kunt hebben. We hebben in de voorbereiding heel wat gelezen en bekeken. Maar we vertrekken in ieder geval van onszelf, en hebben een vorm die bij ons uitgangspunt past en die kan prikkelen. Ik kan niet zeggen wat die vorm dan wel is, maar het is wel méér dan tijdens The search project (toen de scène leeg was, mb).

Vergeten jullie ook de humor niet?
De Proost: Nee. We zijn niet van plan om alles droog in de mensen hun kop te rammen. Ik las onlangs in een stuk over empathie dat mensen veel meer solidair zijn als ze samen iets ergs hebben meegemaakt dan als het goed gaat. Maar het moet ook een fijne avond zijn. In het beste geval besluiten de toeschouwers dan na afloop dat er toch wat aan de hand is en stellen ze misschien wat kleine handelingen waardoor we een andere weg inslaan.

Reset (NL & FR)
wanneer: 25 > 28 januari 2012 om 20.30 uur
tickets: €12/16

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni