Theaterfestival 'Anderzijds' in de Rand

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
07/04/2013
Anderzijds is een theaterfestival met alleen maar bijzondere producties die de traditionele vormentaal van het theater uitdagen. Ze vinden plaats op locatie, of kiezen voor een heel aparte presentatievorm.

Het cultuurcentrum Westrand uit Dilbeek en CC Strombeek werken al jarenlang nauw samen bij het opstellen van hun theaterprogramma. Af en toe pakken ze ook samen uit met een bijzonder project. Anderzijds - goed voor zeven producties op de laatste dagen van de paasvakantie - is er zo één: een theaterfestival met voorstellingen op locatie en in woonkamers, stripconcerten, theaterlezingen en een theaterinstallatie. Sophie Van Weert van CC Strombeek en Wim Van Parijs van Westrand stelden samen het programma op. Van Parijs gidst ons er even door - langs lofts en Mariagrotten.

Het gastgezin (Bad van Marie)

10 > 13/4, 20.30, op locatie in woonkamers in Vilvoorde, Dilbeek en Sint-Agatha-Berchem
Het gastgezin is een voorstelling die in lofts en huiskamers speelt. Voorstellingen of concerten in privéwoningen zijn al een tijdje in de mode, maar het gezelschap Bad van Marie zou Bad van Marie niet zijn als het niet met dit trendy gegeven zou spelen. "Bad van Marie doet altijd alsof ze geen theater spelen en zaaien op die manier verwarring," weet Van Parijs uit ervaring. "De eerste keer dat we hen bij ons te gast hadden, organiseerden ze in een autogarage een sponsoractie en kon je zogezegd een auto winnen. In een andere voorstelling werd het publiek aandeelhouder van een bedrijf met dubieuze strategieën. Er zit altijd een maatschappelijk kantje aan hun werk. Dit keer nodigen ze mensen uit in een huiskamer voor een culturele activiteit, maar je weet niet wie er acteur is en wie niet. Sommige gasten zijn een beetje 'anders'. De voorstelling gaat dus ook over diversiteit."

Weer over naar jou/Vergeetstuk (Braakland/ZheBilding/Tom Struyf)

10/4, 20.30 (double bill), CC Strombeek
"Op deze avond presenteren we een double bill," zegt Van Parijs: "Weer over naar jou is een stripconcert. Iedereen in het publiek krijgt een exemplaar van hetzelfde stripverhaal. Iedereen leest zelf, maar op het tempo dat wordt aangegeven door de muzikanten van Deadman Orchestra, dat ook voor de sfeer zorgt die bij elke pagina van de strip hoort."
Na het stripconcert volgt de nieuwe voorstelling van Tom Struyf, die algemene maatschappelijke thema's verwerkt in een persoonlijk verhaal. "Dit keer vertelt hij het verhaal van zijn grootmoeder die lichtjes aan het dementeren is, en vraagt hij zich af wanneer en op welke manier dat ook bij hem zou kunnen beginnen," zegt Van Parijs. "Hij presenteert alles als een combinatie van een lezing, theater en een videodocumentaire, maar zijn onderzoek naar wetenschappelijke bevindingen botst met het persoonlijke verhaal van zijn geheugen en herinneringen."

Tonight, lights out! (Infinite Endings/David Weber-Krebs)

12/ 4, 20.30, Westrand
Tonight, lights out! is een voorstelling die twee grote thema's - democratie en ecologie - behandelt in een even eenvoudige als geniale vorm. Wim Van Parijs: "Het is een voorstelling waarbij het publiek het licht bedient. Er zijn evenveel lampen als er toeschouwers zijn, en elke lamp heeft een schakelaar die door een toeschouwer bediend wordt. Maarten Westra Hoekzema treedt op als ceremoniemeester, en demonstreert hoe gezamenlijke actie wel degelijk iets teweeg kan brengen, hoewel de democratische besluitvorming ook voor problemen kan zorgen." Hoe het publiek gegijzeld kan worden door een minderheid, merk je bijvoorbeeld als het licht uiteindelijk zachtjes moet uitdoven. Dat publiek is in een 'parlementaire' halve cirkel rond de speler opgesteld.

Niks is wat het lijkt (8+) (fABULEUS)

13/4, 16 & 19.00, Grot van Lourdes, Westvaartdijk aan 't Sas, Humbeek
Niks is het wat het lijkt is een voorstelling voor jong en oud over het meisje Victoria, dat haar vlechten laat groeien in de hoop dat er ooit een Prince-koekprins onder haar raam zal staan te wachten. Wim Van Parijs: "Dit is een voorstelling die een Maria-grot als locatie nodig heeft. De personages bewegen zich in de natuur en het publiek moet de actie volgen. Het thema van de dood en het meisje komt uit de romantische literatuur uit de negentiende eeuw. fABULEUS gebruikt die literatuur bijna zonder dat het publiek er erg in heeft. Ook de mooie liederen die gezongen worden door een vrouwenkoortje passen perfect in het geheel." In de cast zit onder meer Jonas Van Thielen, de regie is van Koen Monserez, en Peter Spaepen schreef de muziek - vrij naar Schubert.

Hoog gras (LOD/Inne Goris)

11/4, 19 & 20.30, Westrand
Hoog gras is een theaterinstallatie van de uit Dilbeek afkomstige Inne Goris. Ze integreert beeld, tekst, decor en muziek in een indrukwekkende theatermachine en gaat over kindsoldaten. "Zowel qua vorm als qua inhoud is dit een zeer aangrijpende voorstelling," aldus Van Parijs. De installatie werd ontworpen door Ief Spincemaille en bestaat uit met schermen afgebakende publieksruimtes waar je met maximaal negen mensen in zit. In die beklemmende sfeer kijk je naar videobeelden van Kurt d'Haeseleer. Hij filmde blanke, spelende kinderen die teksten voorlezen gebaseerd op interviews met kindsoldaten. Dat zorgt voor een zeer bevreemdende ervaring, ook omdat Peter Verhelst de interviews op een literaire manier bewerkte." En dan zijn er ook nog de muziekopname van componist Dominique Pauwels en het kinderkoor van De Munt. Uiteindelijk gaat het niet alleen over angst en gruwel maar ook over de manier waarop kinderen die kunnen overwinnen. Inne Goris gaat nadien in gesprek met het publiek.

Anderzijds • 10 > 14/4, €8/10 (Pass 3 voorst.: €24), Westrand, Kamerijklaan 46, Dilbeek, 02-466.20.30, www.westrand.be.
CC Strombeek, Gemeenteplein, Strombeek-Bever, 02-263.03.43, www.ccstrombeek.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni