Theatergezelschap BorRris blijft improviseren

© Saskia Vanderstichele
Het improvisatiegezelschap BorRris traint het hele seizoen door, maar komt deze maand nog twee keer in actie voor het Brusselse publiek. Tijdens een improvisatie-interland tegen de Nederlandse Impromaniacs, en op het Laplan-feest van De Markten.

B orRris ontstond in 2003 binnen De Markten en bloeit zoveel jaren later als nooit tevoren. Het improvisatiegezelschap verzamelt allemaal mensen die niet alleen podiumgeniek en ad rem zijn, maar ook een sterke band met Brussel hebben omdat ze er wonen, werken of gestudeerd hebben. De ploeg is op dit ogenblik elf mannen en vrouwen sterk. Voorlopig kan er helaas niemand meer bij, maar u kunt wel verbaal met hen in de clinch gaan als u hen op café tegenkomt. Een goed impro­gezelschap is immers ook een goede vriendengroep, weet Eef Verbeke, een van de jongste aanwinsten. "Na elke training gaan we inderdaad op café om te praten over alles wat niet met impro te maken heeft. Het is belangrijk om elkaar goed te kennen en goed met elkaar op te schieten, want bij improvisatietheater moet je elkaar kunnen vertrouwen op het podium en weten wat je aan elkaar hebt. Bij impro hangt alles af van het moment en de bijdragen van het publiek. Dan helpt het om te weten wat voor type je medespe­ler is, en moet je erop kunnen reke­nen dat je medespeler het zal opvan­gen als je eens compleet vast zit."

Als ploegspeler moet je elkaar wellicht ook kunnen laten scoren? "Ja, al zijn we bij BorRris niet in de eerste plaats op scoren uit," zegt Verbeke. "Goede improvisatie kan grappig zijn, maar de zoektocht naar grappen kan soms ook een mooi opgebouwde scène met geloofwaardige personages in de weg staan. BorRris is destijds begonnen met longform impro, waarbij soms één verhaal van een uur lang wordt geïmproviseerd rond een bepaald gegeven. Opbouw en personages zijn dan heel belangrijk. Ook nu we aan theatersport met korte sketches doen, blijft onze aandacht daar naartoe gaan."

Improvisatie lijkt niet meteen te rijmen met training, en toch oefenen de spelers van BorRris elke week. Waarop dan? Verbeke: "Dat vragen mensen mij dikwijls. De inhoud van een improavond is altijd anders, maar er bestaan veel verschillende soorten formats van scènes die je moet leren kennen. En je moet ook leren spelen op een podium. Het is bijvoorbeeld niet zo evident om pakweg een houthakker goed na te doen. Het is belangrijk dat je dan niet zomaar wat in het rond slaat, maar dat je die handelingen heel juist kunt uitvoeren. Je moet tijdens het spelen ook heel geconcentreerd blijven op wat er gezegd en gedaan wordt. Als je ergens een denkbeeldig glas water neerzet en je neemt dat op een heel andere plek weer op, dan merkt het publiek dat altijd. Improvisatietheater is niet alleen een verbale aangelegenheid. De helft is lichamelijkheid en beweging."

Zoek een probleem!
Wellicht zijn er ook bepaalde vuistregels en trucs? "Sommige dingen kun je inderdaad altijd in het achterhoofd houden. Als je niet meteen weet wat te zeggen, begin dan met een handeling. Als jij de vloer begint te vegen of een raam begint te lappen, dan heeft je tegenspeler meteen iets om mee verder te gaan. Om een sketch te doen werken, helpt het ook altijd om een probleem te creëren dat dan moet worden opgelost. En een centrale regel is ook het accepteren. Sla de voorstellen en voorzetten van je medespeler nooit af, want anders zit je meteen vast. Je leert trouwens veel door af te gaan en elkaar feedback te geven."

BorRris won in januari in Nederland al de heenwedstrijd van het potje theatersportwedstrijd tegen Impromaniacs. Spelen de Nederlanders anders? "Het viel op dat zij heel veel muzikale formats hebben. Ze huren voor elke voorstelling een pianist in die zowel achtergrond speelt als echt liedjes begeleidt. Daarnaast zijn de Nederlanders ook heel direct. Ze vliegen meteen in een scène. Een zwangere vrouw zal bij ons eerst op doktersbezoek gaan, bij hen ligt ze meteen op de grond te bevallen."

Laplan feest!

BorRris staat ook op het programma tijdens het derde Laplan feest! van GC De Markten. Laplan feest! laat resultaten zien van cursussen die plaatsvonden en (fragmenten van) producties die gemaakt zijn door de Laplan-productiegroepen en de gastgroepen van GC De Markten. Dat feest heeft plaats op 25 juni.

In de aanloop speelt Café Marché ook al een diner spectacle op 10 en 11 juni, presenteert de nieuwste lichting D°eFFeKt-acteurs vanaf 17 juni het locatieproject Shortcuts, en is vanaf 17 juni de fototentoonstelling Stadsbiografie te zien.

--------------------
Terugwedstrijd van de Strijd der Lage Landen (BorRris vs. het Nederlandse Impromaniacs), op zaterdag 11 juni om 20 uur in De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel, 02-550.19.14.
Kaartjes kosten 5 (vooraf) of 7 euro (aan de kassa). Meer informatie en reserveren op an@borrris.com, 0486-98.36.35

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Voor veel Brusselaars moet de energieklap nog komen
  • Acht vragen over de stijgende energieprijzen
  • Waarom Staatsveiligheid de Molenbeekse imam het land uit wil
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Laura Van Haecke over haar webserie 'Hacked' voor Gen Z
  • Helen Levitt: New York comme on ne la verra plus jamais
  • Lucy McKenzie: 'Yes, I can paint cats'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement