Wunderbaum: Paulus de buttplug-kabouter

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
02/11/2012
Het Nederlandse gezelschap Wunderbaum is weer bij ons te gast, dit keer met twee voorstellingen waarin de verhouding tussen Kunst en de gewone man en vrouw uit de (Rotterdamse) straat op scherp wordt gezet.

Over een tijdspanne van vijf dagen zijn in de KVS twee verschillende voorstellingen van Wunderbaum te zien. Ze kwamen allebei tot stand in Rotterdam, toen de leden van het gezelschap de dialoog aangingen met mensen die een probleem aan te kaarten hadden. Een van die mensen is Inez van Dam. Zij woont op de Oude Binnenweg in Rotterdam, recht tegenover de zogenaamde 'Kabouter Buttplug', een controversieel beeld van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. Looking for Paul gaat over de 'wraak' van mevrouw Van Dam op McCarthy.

"Wij waren Inez van Dam tegengekomen in een café vlak bij het standbeeld," vertelt Walter Bart, een van de acteurs van Wunderbaum. "Officieel heet het Santa Claus, maar omdat het gaat om een kabouterachtige figuur die een grote dildo vasthoudt, staat hij bekend als Kabouter Buttplug. Inez van Dam haat het beeld omdat ze er zowel vanuit haar flat als vanuit haar boekwinkel daaronder de hele dag op moet kijken. Als ze naar buiten kijkt ziet ze altijd een zwarte bronzen dildo, en dus vind ze het toch een beetje raar dat ze bij het plaatsen van dat beeld geen inspraak heeft gehad. Het gaat helemaal niet om een verzuurde vrouw, anders hadden we wel gedacht 'nou en?'. Omdat ze goede argumenten heeft, hebben we haar meegenomen naar Los Angeles om op zoek te gaan naar de kunstenaar en wraak op hem te nemen."

Hebt u hem gevonden?
Walter Bart
: Ja, McCarthy was aanspreekbaar en is uiteindelijk zelfs naar de voorstelling komen kijken. Hij heeft begrip voor de zaak en kan er zelfs om lachen. Hij voelde hij zich wel een beetje verveeld omdat hij zelf aanvankelijk een ander werk had voorgesteld aan de stad. Maar de kunstcommissie had gezegd dat Nederlanders wel van shockerend werk houden en vroeg dus zelf om iets explicieters. Onze voorstelling gaat over de functie van kunst in de publieke ruimte, en de procedures en de financiering daarvan. En behalve dat over de gevoelens van Inez en het werk van McCarthy, waarin ketchup, naakt, piraten en Hollywood, Disney en horror een vrij grote rol spelen.

Iets helemaal anders maar dan toch weer niet, is Natives 2.
Bart
: Die voorstelling is gebaseerd op interviews met bewoners van de probleemwijk Pendrecht in Rotterdam-Zuid, waar we eerder in een leegstaand flatgebouw het apocalyptische crisisstuk Natives hadden gespeeld. De bewoners zijn naar de voorstelling gekomen en hadden van alles te vertellen over hun afbraakwijk waar werkloosheid, criminaliteit en drugsproblemen heersen. Lex Bohlmeijer heeft die interviews letterlijk met alle euh's en ah's uitgeschreven. In die gesprekken ging het ook over onze eerdere voorstelling en zo kwamen we tot een nieuw stuk over kunst en over de vraag wat wij met ons sociaal engagement wel of niet kunnen bereiken. Het is fijn om te merken dat je in het theater wat kunt zeggen over de maatschappij door met mensen in gesprek te gaan, maar uiteindelijk gaan wij natuurlijk ook weer gewoon weg uit zo'n buurt. De 'natives' worden zelfs verdrongen door de nieuwe duurdere woningen die de stad in de plaats bouwt om succesvolle tweeverdieners aan te trekken.

Natives 2
wanneer
: 6 & 7 november 2012 om 20.00 uur
ticket:s €12/15/16/19
taal: NL

Looking for Paul
wanneer
: 9 & 10 november 2012 om 20.00 uur
tickets: €12/16,
taal: NL & EN

-------------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni