Tentoonstelling Baudelaire opent donderdag in Brussel

© Étienne Carjat via Wikimedia Commons

Van 7 september tot 11 maart volgend jaar loopt in het Broodhuis op de Grote Markt in Brussel de tentoonstelling Baudelaire-Brussel. De expo schetst een beeld van de hoofdstad halverwege de negentiende eeuw, met als leidraad een pamflet van de bekende Franse auteur.

Charles Baudelaire bracht twee jaar van zijn leven door in Brussel: van 1862 tot 1864. Dat de stad hem niet bijzonder kon bekoren, is een understatement. In het pamflet Pauvre Belgique, dat overigens nooit werd gepubliceerd, trekt de schrijver venijnig van leer tegen België, en meer bepaald Brussel, die volgens hem "een kleine stad, met kleine geesten en kleine harten" is. Onze vrouwen zijn lelijk, de Zenne stinkt, de honden die karren trekken zijn bizar en ook voor onze toenmalige vorst Leopold I heeft de auteur van Les Fleurs du Mal geen goed woord over.

"Baudelaire was in die laatste jaren van zijn leven verbitterd, ziek en berooid. Hij had syfilis, waar hij enorm onder leed, en zat financieel aan de grond," relativeert Isabelle Douillet-de Pange, conservatrice van de Musea van de Stad Brussel, de negatieve woorden van de Franse auteur.

Belangrijker voor haar is dat het pamflet een uniek beeld schetst van de hoofdstad in de jaren zestig van de negentiende eeuw. De periode van voor de bouw van het Justitiepaleis, de verstedelijking van de buitenwijken en de overwelving van de Zenne. En het is dat beeld dat de tentoonstelling met het pamflet als leidraad probeert terug te roepen.

Te bezichtigen zijn 250 werken, waaronder foto's van de Zenne, schilderijen van Felicien Rops, persknipsels, fotoportretten en illustratie van plekken waar Baudelaire verbleef of tijd doorbracht.

De tentoonstelling is nog tot 11 maart van volgend jaar te bekijken in het Broodhuis op de Grote Markt van Brussel.

 

 

 

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Drugs steeds zichtbaarder in het straatbeeld
  • Arno's intimi over zijn postume album 'Opex'
  • Het nieuwe Brusselse afvalbeleid uit de doeken gedaan
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
  • Youth Through The Lens: la Gen Z s'expose au MAD
  • Aboubakr Bensaihi: de Molenbeekse 'Rebel' van Adil & Bilall
  • Nils Frahm: the world's most influential pianist goes off-key
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement