De vijf inzichten

Actrice Charlotte Vandermeersch: 'Naast de dag grijpen mag'

eb28e895-1863inzichtencharlotte-vandermeersch2craymond-mallentjervk.jpg
© Raymond Mallentjer
© Raymond Mallentjer

In de KVS gaat actrice en filmregisseur Charlotte Vandermeersch deze week samen met Mokhallad Rasem op zoek naar geluk. Hier onthult ze de inzichten die ze onderweg bijeensprokkelde.

Leven is de max!
Als je nieuwsgierig blijft, is er veel in de wereld om opgewonden over te zijn. Grote mechanismen maken de wereld soms heel donker, en er zijn natuurlijk individuele tragedies, maar net zo goed bestaan er veel goede mensen, en mooie plekken die je op een democratische manier kan bereizen. Je moet niet denken dat je het allemaal al gezien hebt, dat is echt niet zo.

Ik doe er niet toe, maar ik is alles wat ik heb
We doen het allemaal met wat we zijn en wat we hebben. Het is goed om dat te waarderen, maar het kan ook geen kwaad er de relativiteit van in te zien. In Gelukzoekers beschrijf ik een van de gelukkigste momenten van mijn leven, in het Amazonewoud, waar je je tegelijk heel klein en heel groot voelt.

Pluk de dag, maar ernaast grijpen mag
Je kan iedere dag je best doen, maar soms lukt het gewoon niet. Ik heb dagen dat ik letterlijk overal tegen aanloop, mijn tandenborstel in de frigo leg en elke afslag mis. Ik heb daar geen andere uitleg voor dan iets met hormonen of een teveel aan prikkels. Dan moet je jezelf kunnen vergeven dat je even niet helder ziet, en misschien eens wat vroeger gaan slapen.

Zachtaardigheid is alles
Kwaadheid kan een motor zijn, maar ook in zachtaardigheid zit veel energie. Ga op zoek naar verbinding en nuance. Ik kan begrijpen dat sommige mensen uitdrukkelijk kant kiezen in het conflict tussen Israël en Palestina, en willen uitleggen welke aanval al dan niet gerechtvaardigd is, want voor alle gevoelens is een grond. Maar uiteindelijk helpt alleen samenzitten en praten. Ook in je onmiddellijke omgeving.

Eet geen onrijp fruit
Als fruitliefhebber discussieer ik weleens voor de grap met mijn vriend als die 'verkeerd' fruit heeft gekocht. Een banaan mag wel wat groener zijn, maar het maakt een verschil als je iets eet op het juiste moment. Het gaat dan over geur en aanvoelen, en metaforisch over gedetailleerd en genuanceerd genoeg kijken naar wat rondom jou leeft.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?