De vijf inzichten

Actrice Janne Desmet: ‘Er es mor één boane, en da’s vorrut’

Janne Desmet
© Christophe De Muynck
| Janne Desmet
© Christophe De Muynck
| Janne Desmet

Janne Desmet is alomtegenwoordig: op het televisiescherm (De club, Exen), op de scène van De Munt (De stomme van Portici) én in deze rubriek, met vijf levenswijze inzichten.

Zeg niet “Je bent dom”, maar “Wat je deed was niet zo slim”
Als een kind iets fout doet, wordt er nogal snel gezegd: “Je bent dom.” Als kleuteronderwijzeres weet ik dat je dat niet zo verwoordt. Niemand valt samen met een van zijn acties, zo'n etiket laat geen ruimte voor evolutie of verandering.

“Pushing away things gives a false feeling of liberation. Everything you push away is still there, just a bit further”
Ik weet niet meer waar ik dit hoorde of las, maar het is me bijgebleven. Soms is het goed om iets even te parkeren, maar echte conflicten of diepe onvrede waaien niet over. De ballon die je onder water duwt, komt wat later met dezelfde kracht weer naar boven. Het mooie daarvan is dat het leven je blijft uitdagen om met de dingen om te gaan.

“Let it go, this too shall pass” (OK Go)
Soms is het nodig om 'in je gevoel te gaan staan', maar op andere momenten helpt het om jezelf te herpakken: er es mor één boane, en da's vorrut.

“The saddest people always try their hardest to make people happy, because they know what it's like to feel absolutely worthless” (Robin Williams)
Ik ben zelf een entertainer, voortdurend bezig met het welbevinden van andere mensen, en erop gericht dingen waarde te geven. Waarschijnlijk omdat ik ook in staat ben om mezelf waardeloos te voelen.

“Talent is insignificant. I know a lot of talented ruins. Beyond talent lie all the usual words: discipline, love, luck, but, most of all, endurance” (James Baldwin)
In mijn job worden mensen vaak met elkaar vergeleken. En als het licht op iemand valt, lijkt het alsof dat de meest getalenteerde persoon is. Terwijl veel mensen talent hebben, en ook andere factoren een rol spelen, zeker discipline. Talent is ook hoe je met omstandigheden omgaat. Als iets niet lukt, kan je het ook anders aanpakken. In die zoektocht kan je genereus blijven: until it is my turn, I'll keep clapping for others happily.

Janne Desmet staat voor De stomme van Portici met Walpurgis en de MM Academy twee keer op het podium van De Munt, op 8/11 (NL) en 9/11 (FR), www.lamonnaiedemunt.be

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?