| Mieke Verdin in de voorstelling 'Augustus ergens op de vlakte' van Olympique Dramatique - Toneelhuis.

De vijf inzichten

Actrice Mieke Verdin: 'Begin van nul, dan is alles winst'

Michaël Bellon
© BRUZZ
13/09/2023

Mieke Verdin staat al meer dan vijftig jaar in het Nederlandstalige en Franstalige theater. Vandaag is ze te zien in de komische tv-serie De laatste dag, en verschaft ze ons vijf inzichten.

Ik geniet en leer meer van een uitzicht dan van een inzicht
Denk ik. Ik kijk graag over muurtjes. Ik ga graag bij de buren spelen, die spelletjes spelen die ik niet ken. Ik begin graag van nul, dan is alles winst. Ik voel me graag klein en anoniem in de wijde natuur én in de krioelende grootstad – twee verbonden zielen, waarin de mijne rust kan vinden.

“Veerkracht: een rare combinatie van twee woorden …
… Een veer is licht en daarin zit ook net een kracht. Er zit veel lichtheid in mij, ik lach veel, ik houd van het leven. Ik ben gelukkig. Alleen ben ik gelukkig met een immens verdriet.” Dank, Helen Perquy, om dit zo krachtig te verwoorden, ik geniet en leer er dagelijks van. Zo probeer ik gaten in mijn ietwat geschalotterd hart te koesteren en verzorgen.

69 is soixante-neuf!
En niet het 'nieuwe zestig' dat men er tegenwoordig van probeert te maken. Ik ben, na veel rondtollen, kreunen, hijgen, botsen en bijten – ja soms zelfs in mijn eigen staart – eindelijk mezelf tegengekomen ... Godjumenas! Dat deed pijn! Maar olala, wat een feest is dat geworden! Ik werd met open armen ontvangen door mijn staartloze zelf, en kreeg zélf de cadeautjes die ik wat verlegen had meegebracht.

Op de set van De laatste dag werd er voor elke take niet zomaar gecheckt of alles klaar was. Er werd gevraagd : “Iedereen gelukkig?” Het leidde tot enthousiasme en engagement

mieke verdin

“Wat iemand voor zichzelf is …
… wat hem in zijn eenzaamheid vergezelt en wat niemand hem kan geven of afnemen, is kennelijk belangrijker dan alles wat hij zou kunnen bezitten of in de ogen van anderen zou kunnen zijn. Iemand met een rijke geest wordt in een volstrekte eenzaamheid door zijn eigen gedachten en fantasieën op een voortreffelijke manier beziggehouden, terwijl de voortdurende afwisseling van feestjes, toneelvoorstellingen en andere vermakelijkheden een botte geest niet van verveling kunnen vrijwaren.” Die zit, Arthur Schopenhauer.

Iedereen gelukkig?
Op de verfrissende en soms hilarische set van De laatste dag werd er voor elke take niet zomaar gecheckt of alles klaar was. Er werd gevraagd : “Iedereen gelukkig?” Het leidde tot enthousiasme en engagement. En tot de geruststelling dat, mocht er voor gelijk wie iets schuren, er met respect en aandacht bij werd stilgestaan. Een heerlijke tijd.

De laatste dag is te zien op VRT MAX, www.vrt.be/vrtmax/

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni