De vijf inzichten

Choreograaf Olivier de Sagazan: 'Twijfel niet om te genieten'

Michaël Bellon
© BRUZZ
24/08/2023

Met Il nous est arrivé quelque chose hielp Olivier de Sagazan zopas het Brigittines International Festival aftrappen. Ook in zijn vijf inzichten stelt de Franse artiest scherp op de mens en zijn omgeving.

We leven in een collectieve hallucinatie!
We zijn geconditioneerd door onze genetica die ten dienste staat van wat ons organisme wil: groeien en zich reproduceren. Naast die biologische conditionering is er ook een culturele. Een film als The Matrix drukt goed uit hoe tussen onze zintuigen en de wereld zoals we die ervaren nog een hele wereld zit. De rol van kunst en filosofie is om ons daar bewuster van te maken.

Onze ademhaling benadrukt de band tussen onszelf en de zon
Onze ademhaling heeft een kosmische dimensie. De zuursof die we inademen maakt in ons bloed de glucosemoleculen vrij die dankzij fotosynthese, en dus dankzij de zon, in ons voedsel terechtkomen. Als ik adem, loop, praat of droom, gebruik ik de energie van de zon en ben ik getransformeerd zonlicht.

Wees je bewust van de schoonheid die ons omringt en de tijd die voorbijgaat.

“Waar nu? Wanneer nu? Wie nu?” (Samuel Beckett)
Deze eerste zinnen van Becketts bijzondere boek L'innommable, dat zich buigt over de oorsprong van woorden, zouden we permanent moeten herhalen. Het personage vraagt zich af waar woorden vandaan komen, en wie er spreekt als hij spreekt. Is hij dat of een ander? Wordt hij gepraat?

Mijn broers de boom, de vlinder, de welriekende pronkerwt
We zijn opgebouwd uit cellen van onze ouders, die op hun beurt voortkomen uit cellen van hun ouders. Zo kan je miljarden jaren teruggaan en vaststellen dat we allemaal deel zijn van eenzelfde organisme in de tijdruimte. Alle mensen, maar ook de boom en de libel zijn broers en zusters van elkaar.

“Het leven is een vluchtige flits waarvan de schittering nauwelijks de tijd duurt die nodig is om gezien te worden. Waar hemel en aarde onveranderlijk zijn, voltrekt de verandering op het gezicht van ieder van jullie zich snel. O, jullie die naar het glas wijn kijken en aarzelen om te drinken, vertel me waar jullie op wachten!” (Li Bai)
Wees je bewust van de schoonheid die ons omringt en de tijd die voorbijgaat. Twijfel niet om te genieten als de gelegenheid zich voordoet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni