De vijf inzichten

Choreograaf Salva Sanchis: 'Marvel-films zijn als donuts voor je hersenen'

1e7851d2-salva-sanchiscbart-grietenshor.jpg
© Bart Grietenschor
© Bart Grietenschor

De Catalaanse danser en choreograaf Salva Sanchis (zie ook P.A.R.T.S. en Rosas) presenteert deze week werk dat hij maakte voor dansstudenten uit Lausanne. Hier presenteert hij vijf levensinzichten.

Wees politiek
Politiek is voor mij nadenken over hoe we deze wereld met elkaar delen, en daarnaar handelen. Zeggen dat politiek je niet interesseert, is hetzelfde als een appartement delen en zeggen dat je niet geïnteresseerd bent in afwassen of opruimen. Al je handelingen hebben gevolgen voor anderen. Dat vergeten leidt tot een gebroken samenleving, waarin veel mensen worden gecontroleerd door enkelen die niet om anderen geven.

Kijk minder Amerikaanse commerciële films
Iedereen heeft recht op ontspanning, maar Marvel-films doen met je hersenen wat donuts en cola met je maag doen. Ik kan het weten, want ik heb ze bijna allemaal gezien. Mijn vrouw herinnert me er voortdurend aan dat de filmkunst nog steeds bestaat. Onze – of haar – laatste ontdekking: The African desperate van Martine Syms. Heerlijk grappig en authentiek.

Je hebt waarschijnlijk geen idee waarover je het hebt
Sommige niet-voetballers schijnen het beter te weten dan een professionele coach. Dat heet het Dunning-Kruger-effect: hoe minder je ergens van weet, hoe zekerder je bent van je stuk. Als je dus ergens van overtuigd bent, komt het misschien doordat je er niet genoeg over hebt nagedacht.

Durf aan de dood te denken
De allergrootste uitdaging? Niet alleen weten maar echt accepteren dat we slechts passanten zijn. Net zoals in een goede zin elk woord naar een einde is georganiseerd, geloof ik dat onze handelingen vooral zinvol zijn als ze op een einde gericht zijn, en niet daarvoorbij. Ik werk hier zelf nog hard aan.

Federer heeft gelijk
Mister Roger zei ooit: “Er is geen geheim voor mijn succes, ik denk dat ik gewoon erg getalenteerd ben.” Dat klinkt pretentieus, maar is extreem nederig. Hij zegt niet dat hij harder werkt dan een ander, maar dat hij ook geluk heeft. Als je ergens goed in bent, is dat een geschenk. Iets wat je hebt gekregen, niet iets wat je hebt gecreëerd. Wees daar dankbaar voor.

Studenten podiumkunsten van La Manufacture in Lausanne dansen op 15 & 16/6 bij La Raffinerie/Charleroi Danse stukken van Salva Sanchis en Alma Söderberg.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?