Export/Import Festival: jeugdtheater zonder grenzen

© Kurt Van der Elst
| Kabinet k & hetpaleis houden met ‘Promise me’ een pleidooi voor jeugdige roekeloosheid.

Het is weer tijd voor overdaad in het jeugdtheater. Bronks en de Franstalige collega's van La montagne magique organiseren opnieuw het uit de kluiten gewassen Export/Import Festival: zes dagen lang kan je er bijna veertig goede voorstellingen van dit moment van jonge artiesten, kleine gezelschappen en gevestigde waarden uit binnen- en buitenland bewonderen, op een zestal locaties. En dat voor een meertalig publiek zonder leeftijdsgrenzen.

Het is de gelegenheid om Bronks-producties als Tribunal of The happy few in te halen, maar zeer zeker ook om interessante artiesten te leren kennen. Zo brengen kabinet k & hetpaleis in Promise me een pleidooi voor jeugdige roekeloosheid, deels geïnspireerd door David Van Reybroucks 'Ode aan mijn littekens', en met muziek van Brusselaar Thomas Devos. Er is plaats voor ernstige onderwerpen zoals in La chambre intérieure de Binta – de Franstalige versie van De binnen­kamer van Binta, waarmee acteur Aminata Demba, schrijver Hanneke Paauwe, muzikant Sam Gysel en regisseur Jo Roets in het hoofd laten kijken van een negenjarig meisje dat in een kindertehuis wacht op haar mama. Parc van Collectif La Station is dan weer een zwarte komedie over het leven van zeeleeuwen, dolfijnen en orka's in waterparken. En het internationaal bejubelde Ik… eh ik van Het Houten Huis en Elien van den Hoek is luchtig existentialisme voor iedereen boven de zes.

Iets gekker en absurdistischer gaat het eraan toe in het wel erg harige À poils van La Compagnie S'Appelle Reviens, in Miet Warlops After all Springville, of bij Gildwen Peronno van RoiZIZO théâtre, die in I killed the monster B-films uit het horrorgenre naspeelt met objecten.

De jeugd is letterlijk zelf aan het woord in Close encounters van Anna Rispoli, die in deze verwarrende tijden een groep tieners liet spreken over aanraken, liefde, nabijheid en intimiteit, en deze intieme gesprekken liet re-enacten tijdens een-op-eengesprekken met volwassenen. Ook Sparks 2021 van Francesca Grilli is een participatief project met kinderen die na een workshop met kunstenaar en dichter Azzurra D'Agostino de toekomst van volwassenen in de palm van hun hand zullen lezen.

Ten slotte is er ook acrobatiek voor meerwaardezoekers in de solo Gadoue van Cie Le Jardin des Délices (met modder!), in A string section van het Britse Reckless Sleepers (met vrouwen en stoelpoten!) en in Huitième jour van het Franse La Mob à Sisyphe (met mannen en catastrofes!).

EXPORT/IMPORT FESTIVAL
9 > 14/11, verschillende locaties, www.bronks.be, lamontagnemagique.be

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?