1842 TIP LIAR Frankie BRONKS

Muziektheatercollectief Frankie onderzoekt met spuug, plaktouw en vliegwerk de mens

Michaël Bellon
© BRUZZ
27/04/2023

L.I.A.R. is een zelf samengesteld laboratorium waarin Simon Lynen, Vincent Lynen, Brecht Hayen, drummer Timo Fannoy en hond Nathan Roche als een stel serieuze wetenschappers op zoek gaan naar antwoorden op vragen die u zich wellicht nooit stelde.

Met hun debuut Laguna beach haalden de leden van het knutselende muziektheatercollectief Frankie de selectie ‘#NieuwJong’ van het TheaterFestival 2019. Laguna beach was een lofi totaalspektakel waarin Frankie zich opstelde als een muziekband te midden van installaties en constructies, liveanimaties met poppen op groot scherm, gemotoriseerde objecten en muziekinstrumenten.

Hun nieuwste creatie, L.I.A.R., wordt, net zoals Laguna beach, een mix van video, muziek, installatie, maquettes en performance. In de voorstelling wordt ook opnieuw gewerkt met oude analoge apparatuur en zelfbedachte systemen.

Frankie zegt nu wel gesofisticeerder te werk te gaan. Onderzoeksobject is de mens, “met een focus op het doodnormale, de eenvoud der dingen, de naïviteit en de schoonheid van het banale, maar ook verveling, saaiheid, angst, het absurde en het tragikomische.” Belangrijker dan de onderzoeksresultaten wordt ongetwijfeld het onderzoeksproces, dat niet alleen wordt ondersteund door allerlei apparatuur, maar ook door een eend en een pratende hond.

Ook aardig aan Frankie is dat de leden, ondanks hun als ‘Gents’ te identificeren accent, hun met spuug en plaktouw veredelde kunst- en vliegwerk in een Brussels atelier bedenken en tot uitvoering brengen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni