© Yuni Mahieu / Bronks

Tomas Pevenage: 'De sfeer bij Bronks zit goed. We zijn één grote familie'

Michaël Bellon
© BRUZZ
08/09/2021

Een concertthriller over een coverband die de hits van eightiesfenomeen Kate Bush speelt? Babooshka nog aan toe! Cover up is de nieuwe productie waarmee Bronks eindelijk weer alle remmen los wil gooien. Maker Tomas Pevenage vertelt.

De jeugdvoorstelling is het werk van een prettig gestoord viertal, dat ook op de scène staat: Lotte Diependaele, Femke Stallaert, Ciska Thomas en Tomas Pevenage. Iedereen is blij dat ze weer aan de slag kunnen. “Fantastisch, of wat denk je zelf?” zegt Brusselaar Tomas Pevenage. “Het is tweeënhalf jaar geleden dat we het idee voor deze voorstelling hadden, en nu kunnen we er echt aan beginnen. De sfeer bij Bronks zit goed. We zijn één grote familie.”

Voor de repetitie in Bronks begon, repeteerde de ploeg al twee weken in De Grote Post in Oostende, waar ze samen met een producer acht covers maakten van Kate Bush-­nummers. “Wij hebben die herwerkt naar genres van onze goesting: van elektropop over new wave tot punk. Die nummers dienen als kapstok voor het stuk, dat zich afspeelt tijdens de generale repetitie voor de show van een Kate Bush-coverband. Je leert de mensen van de groep kennen: hun verleden, hun relaties, wat ze met Kate Bush hebben, maar ook hun identiteitscrisissen, intriges, ruzies, de opofferingen om de ambitieuze stap van amateurisme naar professionaliteit te zetten… Alles, maar dan ook alles, komt aan de oppervlakte. En op een gegeven moment gebeurt er iets wat onontkoombaar is en sluipt er wat surrealisme de werkelijkheid binnen.”

De makers van Cover up hebben ook gepraat met fans van Kate Bush, maar het stuk draait niet zozeer om haar biografie. Ook al was de zangeres van ‘Running up that hill’, ‘Babooshka’ en ‘Wuthering heights’ een vrouw die sterk stond in de muziekwereld, en aan haar artistieke vrijheid hechtte. “Als inspiratie gebruiken we wel de dans, de kostuums en de beelden uit haar videoclips, die blijkbaar ook weer heel populair zijn op TikTok.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie