Béjart-ballet keert na 45 jaar terug naar Vorst Nationaal

© musichall.be

Vorst Nationaal vormt het hele weekend het toneel van één van de meest prestigieuze dansspektakels ter wereld: ‘De IXe Symfonie’ van Beethoven door het ballet van Maurice Béjart. De voorstelling die de zaal in Vorst 47 jaar geleden opende komt zo voor het eerst terug naar ons land.

Op 6,7 en 8 januari brengen meer dan tweehonderd dansers, solisten en muzikanten ‘De IXe Symfonie’ van Beethoven, op een choreografie van wijlen Maurice Béjart, in Vorst Nationaal. Béjart staat bekend als één van de meest vernieuwende choreografen van de twintigste eeuw.

“Met dit ballet had Maurice Béjart geen enkele andere bedoeling dan de muziek zelf te verbeelden. De choreografie volgt trouw de muzikale bewegingen in de virtuoze Negende Symfonie van Beethoven: van angst en lijden naar hoop en vreugde, van duisternis naar licht. Een intense en bijzonder krachtige ervaring”, klinkt het bij Vorst Nationaal.

De opvoering van dit weekend is in meerdere aspecten symbolisch. Niet alleen stierf de legendarische choreograaf tien jaar geleden, de negende Symfonie gebracht door Béjart was ook de voorstelling die op 8 oktober 1970 de toen gloednieuwe spektakelzaal Vorst Nationaal inhuldigde. “Je kan dus zeggen dat de cirkel rond is”, aldus de concertzaal.

De voorstelling zal bestaan uit 80 dansers van het Béjart Ballet Lausanne en het Tokyo Ballet en meer dan 200 artiesten (dansers, solisten en muzikanten) op een speeloppervlakte van 289 m², gebaseerd op de originele scenografie van Roger Bernard. De hele parterre van Vorst Nationaal wordt erdoor ingenomen. Het vroeg drie jaar van artistieke, technische en logistieke voorbereiding en vijftien repetitieweken op twee continenten om de voorstelling voor te bereiden.

‘De IXe Symfonie’ van Beethoven wordt opgevoerd op 6, 7 en 8 januari 2017 in Vorst Nationaal. Er zijn nog tickets beschikbaar op www.musichall.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Vlaamse besparingen in Brussel: analyse en reacties
  • Het juridische kluwen van draagmoederschap
  • Interview met de voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg.
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Keith Haring: the radiant baby is coming to Bozar
  • Mati Diop: une étoile cannoise brille sur Dakar
  • Angélique Kidjo: niet Afrikaans, niet Europees, maar gewoon anders
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement