Gelauwerd dansgezelschap Peeping Tom brengt 'Moeder'

© Herman Sorgeloos

De veelbekroonde voorstelling Vader van het Brussels theater,- en dansgezelschap Peeping Tom krijgt een vervolg. In Moeder onderzoekt het gezelschap wat het betekent om vrouw, moeder en ouder te zijn.

Moeder is het tweede deel van een trilogie, waarvan Kinderen het laatste deel is. Peeping Tom onderzoekt het moederschap, en wat het betekent om vrouw te zijn. Het overlijden van de moeder van choreografe Gabriela Carrizo was daarvoor een aanleiding.

In de voorstelling schuwt het gezelschap de keerzijde van het moederschap niet. Het beklemmende gevoel dat hoort bij het meisje dat opgroeit in een couveuse is daar een voorbeeld van. Het gezelschap toont met hun choreografie "het lichaam als opslagplaats, waar een resem bewuste en onbewuste herinneringen samensmelten of botsen."

Daarbij heeft het gezelschap bijzondere aandacht voor geluid. "We horen uitvergrote geluiden in organen van zowel lijven als machines. Geluid wordt ingezet om haast filmisch in te zoomen op situaties en personages," meldt het persbericht. Denk aan de klank van in- en uitademen, de opname van voetstappen, of een uitvergroot slikgeluid dat de emotie van de spreker verraadt.

Goed ontvangen
Vader werd nationaal en internationaal goed ontvangen. De voorstelling werd geselecteerd voor het theaterfestival van 2015, een festival dat de beste producties uit het Nederlands taalgebied bij elkaar brengt. Ook won het gezelschap in 2015 de belangrijkste Britse podiumprijs, de Olivier Award voor 'beste nieuwe dansproductie'. Recenter viel Peeping Tom-dramaturg Franck Chartier in de prijzen bij de Zwaan, een belangrijke dansprijs uit Nederland.

Moeder is geregisseerd door Gabriela Carrizo. Franck Chartier is dramaturgie- en artistiek assistent. Die taakverdeling lag bij Vader andersom. Een groot deel van de cast blijft hetzelfde.

Het stuk gaat op 10 november in Belgische première bij de KVS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Vakantie in eigen stad: 40+ staycation tips
  • Openluchtzwembaden: 4 tips voor verkoeling
  • Wandelen langs de Vijvers
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement