Vul je laatste dagen kerstvakantie met deze culturele uitstappen

© Mark Wilkins via Flickr

My Brilliant Friend en Over Water al gebinged? Alle kerstcadeauboeken al verslonden? Dan zijn hier vijf tips voor een culturele uitstap op deze laatste dagen van de kerstvakantie.

DANS: The Six Brandenburg Concertos - Rosas

20190103_Six Brandenburg Concertos Rosas
© Rosas

Anne Teresa De Keersmaeker keert terug naar de barok en laat haar licht schijnen op de Brandenburgse Concerten, meesterwerken van Johann Sebastian Bach. De Franse barokvioliste Amandine Beyer neemt de leiding over B’Rock, het Gentse ensemble dat de muziek speelt op periode-instrumenten. Beyer en De Keersmaeker werkten eerder al samen aan de voorstelling Partita 2.

The Six Brandenburg Concertos wordt een intergenerationeel dansspektakel. Rosas-dansers van verschillende leeftijden staan naast elkaar op het podium. Zo verwijst de Keersmaeker naar de verschillende instrumentgroepen in de muziek van Bach. De Munt krijgt de Belgische première van de nieuwe voorstelling. Van zondag tot en met woensdag krijg je elke dag een kans om de dansers van Rosas aan het werk te zien.

THE SIX BRANDENBURG CONCERTOS 5 > 9/1, De Munt/La Monnaie

EXPO: Get up, stand up! - MIMA

1632 Power to the people get up stand up

Met de start van het nieuwe jaar komt er ook een einde aan de verjaardag van het contestatiejaar 1968. Toch loopt die verjaardag in het MIMA in Molenbeek nog even door. De succestentoonstelling Get up, Stand up! werd er verlengd tot zes januari.

De tentoonstelling vol protestposters loopt er al sinds mei 2018, maar mocht je de voorbije acht maanden nog niet in het MIMA geraakt zijn dan krijg je dus nog een allerlaatste kans. De officiële finissage is al op donderdag drie januari. Dan is het museum ook speciaal geopend tot tien uur.

GET UP, STAND UP! > 6/1, MIMA

FILM: Spirited Away (en vele andere)

Uiteraard kan je dezer dagen naar populaire kaskrakers als Mary Poppins Returns en Ralph Breaks the Internet. Of je bereid je met Roma, Capharnaum en Cold War voor op het Oscarseizoen. Maar daarnaast staan er tijdens de laatste dagen van de kerstvakantie nog een aantal bijzondere cinemabelevingen op het programma.

1555 la la land2

In de nasleep van het Music Chapel Festival, dat dit jaar in het teken van filmmuziek stond, kan je in Flagey naar musicalfilms The Wizard of Oz en La La Land. In Cinematek krijg je dan weer de klassieker Battleship Potemkin van Sergei Eisenstein of de bekende Japanse anime Spirited Away van de toonaangevende Studio Ghibli voorgeschoteld.

THEATER: Wij/zij - BRONKS

20190103_Wij/Zij Bronks
© Bronks

Jeugdtheater Bronks brengt haar voorstelling Wij/Zij voor het eerst sinds 2015 opnieuw naar de Belgische hoofdstad. Het succesverhaal tourt al sinds haar première in 2014 de hele wereld rond, op podia van Nieuw-Zeeland over Zuid-Afrika tot Canada.

Het theaterstuk voor kinderen vanaf negen jaar baseert zich op de gijzeling van 1.200 schoolkinderen in een klein dorpje in de Kaukasus. Het was een gigantische hit op het Fringe Festival in Edinburgh. Het grootste theaterfestival ter wereld.

WIJ/ZIJ 3/1, Bronks

MUZIEK: Happy 2019 - Brussels Philharmonic

Echt lang is de Brusselse concertkalender dezer dagen niet. Gelukkig neemt Brussels Philharmonic geen uitgebreide vakantie. Het orkest geeft je twee kansen om hun nieuwjaarsconcert in Flagey mee te pikken. En voor u het vraagt: ja, An der schönen blauen Donau staat op het programma.

HAPPY 2019 4 & 5/1, Flagey

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?