logo CurieuzenAir BXL meting luchtwaliteit door BRUZZ en De Standaard.jpg

CurieuzenAir is het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit in Brussel. Gedurende de maand oktober 2021 hebben 3.000 Brusselaars de concentratie stikstofdioxide (NO2) in hun straat gemeten. De deelnemende inwoners, scholen, organisaties en bedrijven deden dat door een maand lang een eenvoudige meetopstelling aan hun raam aan de straatkant te hangen. NO2 is een schadelijk gas dat vrijkomt bij verbranding en is een goede indicator voor verkeerspollutie.

Het resultaat is een unieke scan van de luchtkwaliteit in Brussel, van de Wetstraat tot het Ter Kamerenbos. Het toont de kwaliteit van de lucht die de bewoners en bezoekers van Brussel ademen, en de luchtvervuiling waar ze aan blootgesteld worden. Dit onderzoek is een wereldprimeur: nooit eerder werd de luchtkwaliteit in een grootstad zo gedetailleerd in kaart gebracht.

Met deze data kunnen we beter de lokale effecten van NO2 op de gezondheid inschatten. Ze kunnen beleidsmakers helpen gericht in te grijpen en overal in het gewest de luchtkwaliteit te verbeteren.

Lees alle informatie over het onderzoeksproject op https://curieuzenair.brussels/nl/welkom/

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni