zorgverzekering BRUZZ 1525

Vlaamse zorgverzekering: voor en tegen

Sara De Sloover
© BRUZZ
01/06/2016

BRUSSEL – Het aantal Brusselaars met een Vlaamse zorgverzekering, daalde van 44.166 in 2014 naar 43.330 in 2015. Vandaar de stelling: alle Nederlandstaligen in Brussel zouden zich moeten aansluiten bij de Vlaamse zorgverzekering.

Liesbet Dhaene (N-VA) is voor

Liesbet dhaene BRUZZ 1525
“Jammer dat Brussel het enige gewest is waar een zorgverzekering niet verplicht is”, zegt Liesbet Dhaene, als Brussels parlementslid voor de N-VA bezig met thema’s als welzijn, gezondheid en armoede. Dhaene is ook voorzitster van de commissie-Welzijn in de VGC.
“Wij kiezen eigenlijk voor een sociale bescherming voor alle Brusselaars, ongeacht de taalachtergrond. Brusselaars moeten verplicht worden aan te sluiten, hetzij bij de Vlaamse zorgverzekering, hetzij bij de Waalse ‘assurance
autonomie’. Als iedereen een zorgverzekering moet nemen, wordt ongelijkheid in de kiem gesmoord.”

“Vlaanderen biedt haar zorgverzekering aan alle Brusselaars aan. Terecht, want de zorgverzekering is een enorm voordeel voor elke Brusselaar die in een situatie terecht komt waar hij zorgbehoevend is. Bovendien kan dat ook niet anders, vermits er geen mogelijkheid bestaat
om Vlamingen te onderscheiden in Brussel. Brusselaars kunnen tot nog toe niet intekenen op de Waalse zorgverzekering, en dus is de Vlaamse tegenhanger voor Brusselaars op dit moment de enige optie. Het is puur omdat Wallonië de Waalse assurance autonomie niet wil openstellen voor Brusselaars dat Brussel een eigen, aparte zorgverzekering onderzoekt.”

“Brussel is de verantwoordelijkheid van twee gemeenschappen, en dus moet de Brusselse regering erop aandringen bij Franstalige beleidsmakers dat zij de Waalse zorgverzekering ook zullen aanbieden in de hoofdstad. Ik heb de vraag gesteld, maar bevoegd minister Fremault (CDH) beschuldigt er ons dan meteen van een tweesporenbeleid te willen.” “Dat is niet het geval: net zoals Franstalige Brusselse kinderen naar een Brusselse Nederlandstalige school kunnen en dat voor hen meerwaarde biedt, zouden Brusselaars ook kunnen kiezen tussen beide zorgverzekeringen.
Het Waalse systeem is lichtjes anders, met terugbetalingen van prestaties in plaats van een vast bedrag. Brusselaars zouden dan kunnen kiezen voor het systeem dat het beste bij hen past.”

“Een zorgverzekering enkel voor Brussel is economisch waanzinnig”, zegt Dhaene. “Brussel is heel klein en heeft veel inwoners met een hoog armoederisico. Momenteel voert de regering een onderzoek naar de economische haalbaarheid van een eigen zorgverzekering.
Die is zeer twijfelachtig, en zelfs als Brussel er financieel zijn broek niet aan scheurt, zal de zorgverzekering hier wellicht nooit dezelfde voordelen kunnen bieden
als een Vlaamse of Waalse zorgverzekering.”

Arnaud Verstraete (Groen) is tegen

ARNAUD VERSTRAETE BRUZZ 1525
“Om misverstanden te vermijden: ik ben een groot voorstander van een zorgverzekering”, begint Arnaud Verstraete, Brussels parlementslid voor Groen en lid van de commissies Sociale Zaken en Gezondheid. “Maar Brusselaars vragen om in de toekomst vrijwillig te kiezen tussen twee modellen, een Franstalig en een Vlaams, is onhoudbaar.”

“Als Brusselaars vrijwillig kunnen kiezen voor een zorgverzekering, zoals nu het geval is, is het gevolg dat enkel wie voldoende geld heeft en zich goed geïnformeerd heeft, zich aansluit. Dat leidt tot een zorgstelsel op twee snelheden en dus tot uitsluiting van de zwaksten.”

“Het is wettelijk onmogelijk om een Brusselaar te verplichten om zich aan te sluiten bij een eentalig systeem. Tegelijk is het ook absurd om in één gewest verschillende solidariteitsmechanismen te hebben op basis van taalkeuze.”

“Als een Frans- en Nederlandstalige inwoner van Brussel een ander aanbod krijgen afhankelijk van hun taal, is dat in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Dat zal nooit aanvaard worden door de Raad van State. Tenzij beide systemen exact hetzelfde aanbieden aan dezelfde voorwaarden, maar dan is de vraag natuurlijk waarom er nog een onderscheid wordt gemaakt. Uiteraard, ook qua schaalgrootte zou één Belgisch systeem veel efficiënter zijn.”

“En wat trouwens met taalgemengde gezinnen? Brussel bestaat al lang niet meer uit een groepje Vlamingen en een groepje Franstaligen. Dat artificiële onderscheid beantwoordt niet meer aan de Brusselse realiteit. Wij willen één Brussels systeem, waarbij elke Brusselaar verplicht is om zich aan te sluiten. Op die manier vermijd je het risico op uitsluiting. Wie naar Vlaanderen of Wallonië verhuist, neemt zijn rechten mee.”

“Sinds de staatshervormingen is alles veel ingewikkelder geworden. Door de vraag om het land meer en meer op te knippen, gaat er veel federaal geld naar de gemeenschappen voor welzijn. Die gemeenschappen zullen de kosten van die Brusselse zorgverzekering dus mee moeten dragen en ze financieel haalbaar maken.”
“Vijf bevoegde instanties moeten samenzitten en een complexe backoffice regelen voor de tweetalige Brusselse zorgverzekering: de Vlaamse overheid, de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel, de Franstalige Cocof, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, en de Franstalige Gemeenschap.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Debat, Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni