60.000 Brusselaars werken buiten Brussel

© FM Brussel
14/07/2008
Vorig jaar gingen ruim 60.000 Brusselaars buiten Brussel werken. Dat is een toename van ruim tien procent tegenover het jaar voordien. Twee derde van hen vindt werk in Vlaanderen, een kwart in Wallonië.

Hoewel pendelarbeid voornamelijk een zaak van Vlamingen en Walen blijft die in het Brussels gewest een job hebben, zijn er ook heel wat Brusselaars die over de gewestgrenzen heen trekken om hun centen te verdienen.

Dagelijks gaan zo'n 36.000 Brusselaars naar Vlaanderen om te werken, in omgekeerde richting zijn dat er 230.000. Zo'n 17.000 Brusselaars pendelen zuidwaarts, naar Wallonië. De Brusselaars die buiten Brussel gaan werken zijn vooral laag- of gemiddeld geschoold.

Omgekeerd verplaatsen 126.000 Walen zich iedere dag naar het Brussels gewest. De meeste Brusselaars en Walen (zo'n 40.000 in totaal) die in Vlaanderen werken, doen dat in de regio Halle-Vilvoorde.

In Brussel zelf is er werk voor 680.000 mensen. Iets meer dan helft, 360.000 mensen, zijn pendelaars. De andere helft woont in Brussel.

De cijfers worden vandaag besproken tijdens een interregionale banenconferentie die zich buigt over de mobiliteit van werknemers en werkzoekenden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni