Aanpak coronacrisis kost Brussels Gewest 443 miljoen euro

© Belga
06/11/2020

De aanpak van de coronacrisis zal alle overheden in ons land dit jaar 17,5 miljard euro hebben gekost. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komt aan 443 miljoen euro. Dat staat in de beleidsnota van de staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld). Voor volgend jaar voorspelt de staatssecretaris een impact van iets meer dan 3 miljard, waarvan 2,1 op het niveau van de federale overheid en de sociale zekerheid.

In totaal zal de federale overheid dit jaar voor 12,8 miljard euro aan crisismaatregelen hebben genomen in het kader van COVID-19, blijkt uit cijfers van 27 oktober. De Vlaamse overheid heeft nog eens iets meer dan 2,7 miljard uitgegeven en de Franse gemeenschap en het Waals Gewest iets meer dan 1,5 miljard. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige gemeenschap komen aan respectievelijk 443 en 31 miljoen euro.

Voor alle overheden samen gaat het om een impact van 17,5 miljard, of 3,9 procent van het bbp. Voor volgend jaar verwacht de staatssecretaris nog eens een budgettaire impact van iets meer dan 3 miljard, of 0,6 procent van het bbp, waarvan 2,13 miljard euro voor rekening van de federale overheid en de sociale zekerheid. De maatregelen die de federale overheid vrijdag heeft beslist, zoals de 200 miljoen euro extra voor het federale zorgpersoneel, zitten nog niet in de cijfers vervat, verduidelijkt een woordvoerder van De Bleeker.

De regering werkt aan een "ambitieus relanceplan" in overleg met de deelstaten om de economie te stimuleren en jobs te creëren, benadrukt De Bleeker in haar beleidsbrief. In totaal wordt daar voor de hele legislatuur gecumuleerd 4,7 miljard euro aan middelen voor voorzien. Bovendien wil de regering de gezondheid van de begroting niet uit het oog verliezen, klinkt het nog. "Op middellange termijn is een sanering van de overheidsfinanciën noodzakelijk om België opnieuw op pad te zetten naar zijn middellangetermijndoelstelling om hiermee de houdbaarheid van de overheidsfinanciën te garanderen en de kosten van de vergrijzing te garanderen."

Tot het einde van de legislatuur wordt daarom elk jaar een vaste bijkomende budgettaire inspanning van 0,2 procent van het bbp geleverd. Die zit al in de begroting van 2021 vervat. Daarnaast voorziet de regering een jaarlijkse variabele inspanning, die afhankelijk is van de economische groei en het herstel. Voor 2021 komt die variabele inspanning bovenop de 0,2 procent er echter nog niet. De Belgische economie zal nog onvoldoende hersteld zijn van de coronacrisis, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni