Actiris schakelt versnelling hoger: oplossing voor elke nieuwe werkloze

Kris Hendrickx
© BRUZZ
24/01/2019

De Brusselse regering en Actiris lanceren een plan om de werkloosheid drastisch terug te dringen, verneemt BRUZZ. De succesvolle 'Jeugdgarantie' wordt fors uitgebreid. Elke nieuwe werkzoekende moet straks binnen het jaar een job, stage of opleiding krijgen.

De voorbije jaren mocht Actiris elke maand opnieuw een daling aankondigen van de jeugdwerkloosheid. Die trend houdt nu al ruim vijf jaar aan, en is onder meer de verdienste van het Jeugdgarantieplan. Dat zorgt ervoor dat elke jongere tot 30 jaar die zich aanmeldt als werkloze binnen de zes maanden een oplossing aangereikt krijgt. Dat kan een volwaardige baan zijn, een stage of een opleiding.

Het principe van die Jeugdgarantie wordt nu uitgebreid naar àlle nieuwe werkzoekenden. Die krijgen een van drie formules (werk/stage/opleiding) binnen het jaar aangeboden, besliste de raad van bestuur van Actiris donderdag op voorstel van de Brusselse regering. Het plan gaat van start op 11 maart van dit jaar.

"Het is een erg ambitieus plan. Voor zover we weten is de aanpak uniek in Europa"

Grégor Chapelle, directeur-generaal Actiris

Arbeidsmarkt Chapelle BRUZZ ACTUA 1645

De maatregel is ingrijpend. Terwijl de Jeugdgarantie vandaag van toepassing is op 12.000 mensen, verdubbelt dat aantal nu tot 24.000. "Het is een enorm ambitieus plan, dat niet eenvoudig zal zijn om uit te voeren," zegt Actiris-directeur Grégor Chapelle aan BRUZZ. "Voor het Jeugdgarantieplan keken we naar Scandinavische voorbeelden, maar deze keer kennen we geen enkel voorbeeld in Europa."

Om het plan tot een goed einde te brengen, voert Actiris een ingrijpende digitalisering door. "We voeren een uniek dossier in, dat alle elementen van de werkzoekende bevat," legt adjunct-directeur-generaal Caroline Mancel uit. "Werkzoekenden kunnen dat overal raadplegen, bijvoorbeeld op hun smartphone. Mensen zullen ook niet meer fysiek tot bij Actiris moeten komen om zich in te schrijven."

Die nieuwe manier van werken moet het makkelijker maken voor autonome werkzoekenden om hun eigen weg te gaan. De consulenten van Actiris moeten op die manier meer tijd hebben om mensen te begeleiden die een intensere coaching nodig hebben.

"Mensen zullen niet meer tot bij Actiris moeten komen om in te schrijven als werkzoekende"

Caroline Mancel, adjunct-directeur-generaal

arbeidsmarkt Caroline Mancel BRUZZ ACTUA 1644

Tegelijk breidt de arbeidsbemiddelaar ook zijn ploeg van consulenten uit. Er komen 15 nieuwe begeleiders bovenop de huidige ploeg van 159. Die worden deels aangeworven met extra budget van minister van Werk Didier Gosuin (Défi). De begeleiders zullen in de toekomst maximaal 150 werklozen begeleiden per jaar en krijgen ook meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Het plan kan ook enkel slagen als genoeg bedrijven meedoen. "We investeren bijvoorbeeld ook veel tijd in het vinden van stageplaatsen," zegt Chapelle.

Korrel zout

Een 'oplossing voor elke werkloze' moet overigens met een korrel zout genomen worden. Van de jongeren die meededen aan het Jeugdgarantieplan, werd voor 89 procent binnen de zes maanden een oplossing gevonden.

Dat aandeel zal bij de nieuwe groep wellicht lager liggen, beseft Chapelle. "Binnen de nieuwe groep zitten ook veel nieuwkomers, die noch Nederlands noch Frans spreken. Een job binnen het jaar is dan geen evidentie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , Actiris , Grégor Chapelle

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni