De aanslagen in Parijs en Brussel en de lockdown hier hadden ook een impact op kamerverhuurwebsite Airbnb. Toch blijft het platform spectaculair groeien in ons land. Brussel is met 6.200 kamers goed voor bijna de helft van het totale Belgische aanbod.

Voor het eerst overschrijdt het kamerverhuurplatform voor particulieren de kaap van 1 miljoen overnachtingen in ons land.

Van april vorig jaar tot en met maart dit jaar boekten 454.000 gasten een adresje in ons land, goed voor 1,3 miljoen overnachtingen. "Zowel in het aanbod, in het aantal gasten als in het aantal overnachtingen zagen we een verdubbeling", zegt de Belgische topman Philippe Coulon aan De Tijd.

Door de aanslagen in Parijs in november, de daaropvolgende Brusselse lockdown en de aanslagen van 22 maart in de hoofdstad viel het toerisme terug. Net als de hotels voelde Airbnb telkens de impact, maar toch slaagde het erin te verdubbelen. "Er kwamen annulaties uit de Verenigde Staten en Australië. Dat remde de groei. Maar de boekingen van afgelopen maand lagen toch nog steeds hoger dan een jaar geleden."

Controles en paperassen
Het bedrijf uit Silicon Valley groeide in enkele jaren tijd uit tot een van de grootste spelers in de Belgische toeristische sector. Ons land telde cijfers volgens de FOD Economie vorig jaar 32 miljoen toeristische overnachtingen in de reguliere hotels, B&B's en campings. Met 1,3 miljoen overnachtingen via Airbnb is de markt voor particuliere kamerverhuur dus een serieuze concurrent voor de traditionele hotelsector. Daarom namen de Brusselse, Vlaamse en federale regering maatregelen door deze vorm van deeleconomie ook in een fiscaal reglement te gieten.

In Brussel zijn er daardoor vanaf deze week controles begonnen. Verhuurders moeten nu tien formulieren indienen, zo moet er onder andere een goedkeuring voorgelegd worden van de eigenaar van het gebouw. De grote hoeveelheid administratie die daarmee gepaard gaat, is volgens Airbnb niet in verhouding want gemiddeld wordt een kamer maar voor 36 dagen per jaar verhuurd.

Brussels minister-president Rudi Vervoort heeft al gezegd dat de regelgeving over twee jaar opnieuw herbekeken zal worden. "Brussel moet kiezen of het de nieuwe vorm van toerisme wil aanmoedigen of niet', zegt Coulon nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni