Albertinabibliotheek krijgt daktuin

© tvbrussel
De Koninklijke Bibliotheek in Brussel is in samenwerking met de vzw Le début des Haricots begonnen met de aanleg van een tuin op het dakterras. Vanaf het voorjaar wil ze daar eigen groenten te kweken voor de restaurantkeuken.

Hoog boven de Kunstberg, op de daken van de Koninklijke Belgische Bibliotheek, zullen binnenkort onder andere wortelen en tomaten groeien. De daktuin van vier are moet volstaan om de gasten van het restaurant op de bovenste verdieping van de bibliotheek twee maanden lang van verse groenten te voorzien. Er komt ook een serre om temperatuurgevoelige groenten, zoals paprika's, te kweken.

Het is de vzw Le début des Haricots die het project in goede banen zal leiden en daarvoor subisidies krijgt van het Brussels Gewest. De bibliotheek zelf investeert geen eigen middelen maar stelt een deel van het terras ter beschikking.

"Met het project willen we mensen bewust maken van de vervuiling en de negatieve gevolgen van het industriële systeem. We willen stadsbewoners aanzetten om hun eigen groenten te kweken op vlakke, ongebruikte ruimtes - zoals terrassen of daken - in de stad," aldus projectverantwoordelijke Filippo Dattola.

In het voorjaar zullen de eerste groenten kunnen worden geoogst. Tijdens de openingsuren van het cafetaria kan het publiek het project ook bezoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?