Als Grieken pralines maken: de roots van Leonidas

Zoals de naam doet vermoeden, liggen de roots van de Leonidas-pralines in Griekenland. In 1910 nam de jonge Griekse banketbakker Leonidas Kestekides deel aan de Wereldtentoonstelling in Brussel. Hij kreeg er een bronzen medaille voor zijn chocolade en confiserie.

Leonidas Kestekides bleef in ons land hangen, niet alleen omdat hij er professionele erkenning vond, maar ook omdat hij in ons land een Brusselse schone was tegengekomen, met wie hij trouwde.

In 1935 nam zijn neef Basile de zaken over. Hij was het die het bekende guillotineraam van de Leonidas-winkels introduceerde, die de beroemde witte Manon ontwikkelde en die, als eerbetoon aan zijn oom, de beeltenis van de Spartaanse koning Leonidas op de pralines aanbracht.

In de loop der jaren stapten nog andere Griekse verwanten in het bedrijf, maar het boterde niet altijd tussen de verschillende families. In de jaren 1990 werd de pralinefabrikant zowat verlamd door de ruzies. Enkele jaren later, in 2003, besloten de familia­le aandeelhouders het dagelijkse bestuur dan maar in handen te geven van een externe manager. Dat werd de Fransman Jean-Michel Melis. Hij nam na enkele maanden alweer ontslag. Sinds anderhalf jaar staat de Vlaming Dirk Jacxsens, die voorheen voor koekjesfabrikant Corona-Lotus werkte, aan het roer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?