Anderlecht start actieplan voor handelaars

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Abattoir, de markt aan de slachthuizen van Kuregem.

In samenwerking met de Anderlechtse Haard en bedrijvencentrum Euclides heeft de schepencollege een uitzonderlijk actieplan uitgewerkt om handelaars in de gemeente te ondersteunen.

Met de hulp van vijf maatregelen wil de gemeente de schade door het coronavirus voor de Anderlechtse handelaars zoveel mogelijk beperken. In eerste instantie werd de informatiestroom tussen gemeente en handelaar zo vlot mogelijk gemaakt. door de oprichting van een massale WhatsAppgroep. Handelaars die deel wil uitmaken van de groepen kunnen een sms sturen naar 0498/944.636 met de vermelding ‘Ik wil me graag inschrijven in de informatiegroep voor handelaars’.

Daarnaast werd ook een permanentie opgericht van het lokaal economieloket via telefoon en Skype. Zij moeten de handelaars begeleiden en helpen bij het aanvragen van steun en vergoedingen die de overheden in het kader van de coronacrisis voorzien. Het loket is bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur op het nummer 02/526 59 94.

Plexiglas

Voor zij die mogen of moeten open blijven, zal een officiële affiche worden voorzien die herinnert aan de sociale afstandsregels. Bovendien zal, in samenwerking met de Fablabs van Citydev, een beschermend plexiglas voorzien tegen de kostprijs van de materialen. Geïnteresseerde handelaars kunnen bellen naar bovenstaand vaste lijn of een mail sturen naar economie@anderlecht.brussels.

Anderlecht gooit ook wat middelen tegen het probleem aan. Zo worden retributies voor ambulante handelaars voor een periode van drie maanden opgeschort en zal er een compensatie worden voorzien voor nachtwinkels. Die zien 25 procent van hun jaarlijkse lokale belasting als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Voor handelszaken die gemeentelijke ruimten bezetten en getroffen worden door de sluitingsmaatregelen zullen de gemeente en de Anderlechtse Haard voor de volledige duur van de qaurantaine afzien van huurgeld.

Anderlecht denkt ook al aan de toekomst en de website van de gemeente zal al tijdens de lockdown lokale initiatieven belichten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?