Atomium krijgt 1 miljoen euro steun van Brussels Gewest

© PhotoNews

Het Brussels Gewest heeft beslist om 1 miljoen euro vrij te maken om het Atomium te helpen de coronacrisis te doorstaan. Brussels minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) maakt het nieuws bekend via Twitter. Eerder besliste ook de Stad Brussel al om 1 miljoen euro steun te geven.

Het iconische gebouw met de negen glimmende bollen verkeert in zwaar weer door de coronacrisis. Volgens vzw Atomium stevent het monument en museum af op een tekort van 3 miljoen euro voor het boekjaar 2020. Om dat gapende gat op te vangen, rekenen ze op hulp van de overheid, want alle reserves zouden opgebruikt zijn.

"Het Brussels Gewest maakt, net als de Stad Brussel, een miljoen euro vrij opdat het Atomium ook na de coronacrisis kan blijven schitteren als hét symbool van Brussel. Door het wegblijven van buitenlandse toeristen is deze uitzonderlijke steun broodnodig", meldt minister Gatz op Twitter.

De vzw Atomium werkt bijna zonder subsidies en haalt uitsluitend inkomsten uit zijn Belgische en buitenlandse bezoekers. Voor 93 procent overleeft het op eigen inkomsten, waarvan 89 procent exclusief uit ticketverkoop. De rest is merchandising en verhuur van ruimtes. Ze krijgt ongeveer 3 procent ad hoc-subsidies in het kader van het tentoonstellingsbeleid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?