Bedrijven negeren afvalregels, Gewest laat betijen

© Jef Van de Veire - BRUZZ
| Handelaars mogen geen witte zakken gebruiken.

80 procent van de handelaars stopt zijn afval gewoon in de witte zak, terwijl ze verplicht zijn om een afvalcontract af te sluiten. “Normaal, want het Gewest schrijft amper boetes uit.”

Leefmilieu Brussel controleerde vorig jaar 616 bedrijven op hun afvalcontract. Wat blijkt? 80 procent kon geen afvalcontract voorleggen. Dat blijkt uit het antwoord van bevoegd minister Céline Fremault (CDH) op een vraag van parlementslid Jef Van Damme (SP.A).

Zo’n contract is nochtans verplicht voor elk bedrijf dat meer dan een minieme hoeveelheid afval produceert. Ondernemers kunnen ervoor kiezen om zo’n contract af te sluiten met een privéonderneming of met Net Brussel, dat in dat geval roze zakken gebruikt.

van_damme.jpg
© Facebook (Jef Van Damme)
| Jef Van Damme (SP.A)

Na een aanmaning en ingebrekestelling daalde het aantal overtreders tot 50 procent, goed voor een 300-tal bedrijven. Toch werden in 2017 maar 16 administratieve boetes uitgeschreven.

“Een heel mager resultaat en erg oneerlijk,” zegt Van Damme. “De controles gebeuren steekproefsgewijs, het gaat dus nog tientallen jaren duren vooraleer men alle bedrijven heeft aangeschreven. Bovendien gaan de controleurs blijkbaar pas over tot het uitschrijven van een boete in uitzonderlijke gevallen. Men geeft dus een vrijgeleide aan de valsspelers.”

Leefmilieu Brussel was maandagochtend niet bereikbaar voor meer uitleg. Het kabinet van Céline Fremault moest nog uitzoeken hoe de vork in de steel zit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?