Bespaar tot 265 euro per maand op uw energiefactuur

Bruno Schols
© Agenda Magazine
07/10/2010
Duurzaam bouwen zit in de lift. Toch vind je in de hoofdstad nog geen appartementen die voor de volle honderd procent in hun energiebehoefte voorzien. De primeur gaat naar Ukkel, waar Green Immo dertien van dergelijke woningen in de Xavier De Buewijk uit de grond stampt.

Gaat het om een echte primeur? We vragen het aan Peter Wyndaele, architect en docent Bouw aan Sint-Lukas. "Voor zover ik weet wel, en dat is ook niet zo verwonderlijk. In een stad met een densiteit als die van Brussel is energieneutraal bouwen niet vanzelfsprekend. Je kunt ten eerste niet naast een bestaande woning bouwen, want dat doet de energie-inspanning al gedeeltelijk teniet. Je moet dus echt al over een open oppervlakte beschikken om eraan te beginnen."

Ontwikkelaar van het project is Esther Jakober. Ze beaamt dat het niet van een leien dakje loopt. "Je vindt hier weinig gespecialiseerde architecten en aannemers. Bovendien is het een nieuw fenomeen op de markt. Veel potentiële investeerders laten zich afschrikken door de aankoopprijs, die aanvankelijk aanzienlijk hoger ligt dan bij een klassieke nieuwbouwwoning. Het financiële voordeel is dan ook pas op de langere termijn voelbaar. Zo bespaar je maandelijks, afhankelijk van de grootte van je huis, zo'n 125 tot 265 euro per maand aan energiekosten. Samen met alle premies die je kunt krijgen, komt een energieneutrale woning in twintig jaar tijd vijftien procent goedkoper uit. Nog een voordeel van deze woningen is dat ze perfect afgewerkt moeten zijn om aanspraak te kunnen maken op een energiecertificaat. Je hebt dus een grotere kwaliteitsgarantie dan bij klassieke nieuwbouw."

Toch blijft de prijs afschrikken. Zo heeft Green Immo nog geen optie tot aankoop uit de wacht kunnen slepen. Volgens Wyndaele zit er ook een ander addertje onder het gras. De bouw van energieneutrale woningen staat in Brussel echt nog in de kinderschoenen. "In Nederland staan ze ongeveer tien jaar verder. Daar zijn de voor-, maar ook de nadelen zichtbaar. Zo moet de luchtcirculatie heel goed onderhouden worden en vereist zo'n huis dus plichtsbewuste bewoners als je schimmel wilt vermijden. Een energieneutrale woning moet ook een bewuste keuze zijn. Je moet een bewuste levensstijl aannemen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om heel goed te isoleren en dan regelmatig je raam open te laten staan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni