Betalen in Brussel kan binnenkort ook met 'Zinne'

© PhotoNews (2)
| Weet u met al die euro's geen blijf? Vanaf volgend jaar kan u ze omzetten in Zinnes.

Brussel krijgt er binnenkort een nieuwe munteenheid bij. Betalen zal er vanaf januari ook kunnen met de zogenaamde ‘Zinne’, een alternatieve munt die de lokale handel moet ondersteunen.

Doel van de munt is om Brusselaars aan te moedigen lokaal te kopen en de korte keten te ondersteunen. Betalen met de Zinne zal dan ook enkel kunnen bij lokale, aangesloten winkels

Concreet zal een Zinne welgeteld één euro kosten. Het achterliggende idee is dat handelaars of personen die betaald worden in Zinnes daarna ook gemotiveerd zullen zijn om dat geld opnieuw binnen het Brusselse uit te geven.

De vraag naar een lokale munt groeide uit Brusselse burgerverenigingen, en wordt nu in goede banen geleid door de vzw Financité. Ook het Brussels Gewest steunt de alternatieve munteenheid.

Ruileconomie

Wees wel gewaarschuwd: particulieren zullen Zinnes wel kunnen aankopen, maar kunnen die niet terug omzetten naar euro's. Handelaars daarentegen zullen wel in beide richtingen kunnen ruilen.

“We willen geen ondernemers in financiële problemen brengen", zegt een medewerker van Financité aan BRUZZ. “Al blijft het natuurlijk wel de bedoeling dat dit geld opnieuw uitgegeven wordt in Brussel, en niet omgeruild.”

Wie meteen naar de bank wil lopen om alle euro’s onder de matras om te zetten in Zinnes, zal wel nog even moeten wachten. De munt wordt pas in januari 2019 officieel gelanceerd. Momenteel loopt er nog een wedstrijd die moet uitwijzen hoe de Zinnebiljetten eruit zullen zien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel