Betogingen hadden nauwelijks impact op weekendverkoop

© PhotoNews
|

De betogingen van afgelopen weekend hadden nauwelijks impact op de handel en het toerisme in de stad. “De handelaars hebben goede zaken gedaan,” zo klinkt het.

Afgelopen zaterdag hielden de gele hesjes een rustige betoging tussen Kunst-Wet en het Luxemburgplein. Een dag later zorgde de Mars tegen Marrakesh aan Schuman voor meer tumult.

Maar de Brusselse handelaars en de horeca hadden er weinig last van, meldt Anton Van Assche van Unizo. “Ik heb de indruk dat het meeviel. Dat heeft te maken met het feit dat de opkomst van de gele hesjes heel matig was en dat overheid en politie de zone van de mars van zondag goed hebben weten in te perken. Er waren ook geen noemenswaardige verkeersproblemen in de stad.”

“Gelukkig maar,” zegt Van Assche, “want voor de handelaars is december een topmaand. Gisteren was het de eerste koopzondag. Handelaars investeren daarin door extra personeel in te zetten. Dan moet het ook renderen. ”

In de buurt van de Vismarkt en het Katelijneplein waren er geen problemen, bevestigt Marc Withofs, voorzitter van het handelaarscomité Vismet. “Zaterdag liepen er wel enkele gele hesjes rond op Winterpret maar ze veroorzaakten geen problemen. Het enige waar het winkelpubliek wel een beetje van schrok waren de voetzoekers die jongeren voor de Beurs gooiden.”

De Brusselse hotelsector lijkt evenmin te lijden onder de betogingsgolf van de afgelopen weken. “De eindejaarsperiode verloopt goed,” zegt Rodolphe Van Weyenbergh van de Brussels Hotel Association. Ook hij is tevreden over de inzet van de ordediensten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?