| De Big Ben in Mini-Europa

Big Ben mag blijven in Mini-Europa

Bettina Hubo
© BRUZZ
25/02/2020

Op 14 maart begint het 31ste seizoen van Mini-Europa. Door de Brexit moest eigenaar Thierry Meeùs zijn park aanpassen hoewel de Big Ben en de andere Engelse maquettes gebleven zijn. Ondertussen heeft hij ook goede hoop dat Mini-Europa in de toekomst op de Heizel kan blijven, zelfs op dezelfde plaats.

Mini-Europa toont maquettes van gebouwen uit de landen van de Europese Unie. In de loop der jaren kregen flink wat gebouwen uit het Verenigd Koninkrijk een miniatuurversie op de Heizel, van de Big Ben en de Houses of Parliament tot het huis van Shakespeare, de Royal Crescent in Bath en Dover Castle.

Eind januari was de Brexit een feit. Toch besloot Meeùs de Engelse maquettes te laten staan. “De gebouwen zijn prachtig en het zijn er veel,” zegt hij. “Als we die zouden weghalen, zou er een groot gat zijn dat moeilijk op te vullen is. Gezien vanuit de lucht komt het park overeen met de kaart van Europa. Je kan de plek dus niet zomaar reserveren voor Servië of een andere kandidaat-lidstaat.”

Douanehuisje

Dus blijven de maquettes staan, weliswaar met een grens in de vorm van een stippellijn eromheen en ook een douanehuisje. Meeùs: “Zo maken we duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU behoort, maar een ex-lid is.”

Mini-Europa heeft nog meer aanpassingswerk. “Op alle infopanelen hebben we het over de 28 lidstaten. Dat moet veranderd worden in 27. Allemaal nieuwe panelen dus. Voorts moeten de pedagogische dossiers voor de scholen herschreven worden en zullen we ook de bezoekersgidsjes moeten bijwerken. Die bestaan in elf talen. We gaan wel eerst de oude opgebruiken, met een inlegblad met de wijzigingen. In juni verschijnen onze post-brexit-gidsen.”

De Brexit-aanpassingen zullen zo'n 10.000 euro kosten, verwacht Meeùs.

Onderhandelingen

Mini-Europa is ondertussen nog steeds in onderhandeling met projectontwikkelaar Unibail-Rodamco-Westfield over de integratie in Neo. “Zoals het er nu naar uitziet, blijft het park gewoon staan op dezelfde plaats. We moeten alleen ons gebouw afbreken en vervangen door een modernere en energiezuinigere constructie.”

Ook onderhandelt Mini-Europa nog met de Stad-Brussel over een verlenging van het huurcontract. “Neo loopt vertraging op", zegt Meeus. "Het is nog altijd onduidelijk wanneer de werkzaamheden daadwerkelijk van start zullen kunnen gaan. Tot die tijd willen wij hier actief blijven. Maar ons huurcontract met de Stad loop eind 2020 af. Dus willen we een verlenging, die voldoende lang is opdat het de moeite waarde is om verder te investeren.”

Meeùs heeft goede hoop dat de Stad Brussel weldra een positieve beslissing neemt. Van de sloopvergunning die hij enige tijd geleden aanvroeg voor het geval dat het huurcontract niet verlengd zou worden, gaat hij voorlopig dan ook geen gebruikmaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni