Bouwwerf in Brussel (archieffoto).

Ook de bouwsector bereidt zich voor op de aangekondigde stormdepressie Ciaràn. "Overal in het land zijn aannemers druk bezig om hun bouwwerven 'stormproof' te maken", zegt de Niko Demeester, CEO van bouwfederatie Embuild, dat meer dan 16.000 Belgische bouwbedrijven vertegenwoordigt.

Het KMI voorspelt vanaf woensdagavond rukwinden tot 80 km/uur in het oosten en 80 tot 100 km/uur in het centrum en westen van België. Daarom zijn aannemers sinds woensdagochtend bezig met de verwijdering van doeken en zeilen van bouwsteigers, om te voorkomen dat die zouden losgerukt worden door de wind. Ook wordt de zwenkrem van torenkranen gelost, zodat de giek vrij kan meedraaien met de wind.

Verder halen aannemers, aldus Embuild, alles van de werven wat zou kunnen wegwaaien (bouw- en verpakkingsmaterialen, klein materieel,…) en worden ladders, chemische toiletten, werfhekken,… vastgelegd. Afvalcontainers worden afgedekt.

7 Beaufort

Steigerbouwwerken (monteren, demonteren, ombouwen van steigers) moeten gestopt worden bij gemeten windsnelheden van meer dan 49 km/h of 6 beaufort op de plaats van de montage. Vanaf 61km/u of 16,9m/s (7 Beaufort) mag er ook niet meer gewerkt worden op steigers.

Tot welke windsnelheid kranen en andere hijswerktuigen mogen gebruikt worden, wordt vastgelegd door de fabrikant. De Belgische wetgeving voorziet wel dat hefwerktuigen hoger dan 10 meter uitgerust moeten zijn met een windmeter, zodat de bediener de windsnelheid steeds kan controleren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , stormweer , Ciaran , embuild , bouwfederatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni